Hlavní obsah

Bizarní závod. Nizozemci běželi na prázdném stadiónu, ale Čechy nevyšoupli

Curych

Diváci už potemnělý stadión Letzigrund dávno opustili, na ploše jen uklízecí četa. Pouze v sedmé dráze byly připraveny bloky a dvě hodiny po konci sobotního programu mistrovství Evropy běžela svůj sólozávod nizozemská čtvrtkařská štafeta. Jen kvarteto v oranžovém proti času s nadějí na zisk poslední místenky pro finále, která do té doby patřila Česku.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kuriozita! Nizozemci sami na dráze při opakované šanci bojovat o finále na 4x400 m.

Článek
Fotogalerie

Jak k celé bizarní situaci došlo? Ve druhém rozběhu na první předávce narazil ukrajinský čtvrtkař Hucol do nizozemského a tomu vypadl kolík. Bjorn Blauwhof, jenž běžel první úsek, ihned zdviženou rukou signalizoval, že k pádu kolíku nedošlo chybou Nizozemců.

Nizozemská štafeta závod dokončila v čase, který na postup nestačil, poslední místo pro nedělní finále patřilo českému kvartetu Jan Tesař, Daniel Němeček, Michal Desenský, Patrik Šorm v čase 3:04,07. Jenže jejich radost z úspěchu se brzy změnila v nervózní očekávání.

Nizozemci totiž podali protest a bylo jim umožněno pokusit se o postup ještě v jakési časovce od 20.00. Pokud by běželi rychleji než Češi, byli by ve finále.

Oranžový kotel se vrátil

Do hlediště se narychlo vrátila skupinka fanoušků „Oranjes“, kteří rozvěsili své vlajky a hnali kvarteto běžící v sedmé dráze, stejně jako v původním rozběhu. Jenže dvě čtvrtky v rozmezí tří hodin byly nad síly Nizozemců, jejich čas 3:05,93 stačit nemohl.

Českým čtvrtkařům se tak vyhnula druhá velká sportovní katastrofa během jedné sezóny. Na mistrovství Evropy družstev v Braunschweigu byli totiž diskvalifikovaní za špatné postavení Tesaře na čtvrtém úseku při předávce, a česká reprezentace tak přišla o účast v elitní Superlize.

V Curychu se podobná smůla neopakovala, a tak Češi v neděli od 15.42 poběží finále.

Reklama

Související témata: