Hlavní obsah

Holuša o medaili nepoběží. O finále ho připravila chřipka

Michal Osoba (Curych)Právo

Medailové naděje zhatila nemoc. Jakub Holuša nenastoupí do dnešního finále patnáctistovky na mistrovství Evropy v Curychu. „Asi mě srazila nějaká střevní chřipka. Celou sobotu jsem ležel, bojoval se žaludkem a teplotou až 37,8. Je mi to moc líto,“ uvedl šestadvacetiletý běžec na svém oficiálním facebooku.

Foto: Jan Kucharčík

Český mílař Jakub Holuša po doběhu patnáctistovky na mistrovství Evropy.

Článek

Holuša letos pod vedením trenéra Jiřího Sequenta prožívá běžecké vzkříšení a před odletem do Curychu si oprávněně mohl dělat medailové naděje.

Jenže už rozběh mu nevyšel ideálně, do finále se protlačil až časem. Po doběhnutí byl nezvykle zničený. „Měl jsem co dělat, abych se nepozvracel. Snad si odpočinu a v neděli to bude lepší," doufal. Jenže jak se ukázalo, na vině nebyl pokles formy, ale počínající virové onemocnění. I když lékaři českého týmu ihned nasadili léčbu, Holuša se nestihl včas dát do kupy pro nedělní závod.

„Bylo to vidět už v rozběhu, kdy se trápil. Sice postoupil do finále, ale nebyl to on. Po doběhu mu začalo být hůř. Co spolu trénujeme, tak jsem ho ani po nejtěžším tréninku neviděl, že by takhle vypadal," uvedl trenér Sequent.

Tělo neoklame

„Tím rozběhem se viróza asi ještě urychlila. Dostal teploty, má problémy se žaludkem, bolí ho nohy, ruce, záda. Kuba hrozně chtěl běžet, ale nejde to. Hlavu má silnější, ale tělo nemůže oklamat," mrzelo kouče.

V závěrečném dni šampionátu se tak z českých atletů představí jen mužská čtvrtkařská štafeta a oštěpař Vítězslav Veselý, jenž bude bojovat o obhajobu evropského zlata.

Reklama