Hlavní obsah

Špotáková chytla druhý dech a jde bojovat o diamant

Praha

Roky 2010, 2012 a nyní i 2014? Barbora Špotáková může potřetí v kariéře ovládnout Diamantovou ligu mezi oštěpařkami, stačit jí k tomu může při pátečním finále v Bruselu i druhé místo. Čerstvá mistryně Evropy má motivace k boji o triumf dostatek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková.

Článek

Nakolik je pro vás vítězný hattrick lákavý?

Rozhodně to chci vítězně dotáhnout. Sezónu jsem nenechala jen tak doplynout, trénovala jsem dál. Potom mě ještě čeká Kontinentální pohár, což je také důležitý závod, i když ne tak jako Diamantová liga, a pak chci určitě závodit v Domažlicích, kde jsem vloni házela poprvé po porodu. Mám teď takovou druhou závodní vlnu.

První start po evropském šampionátu vám úplně nevyšel, v Birminghamu jste přišla o letošní neporazitelnost…

Byl to jeden z těch méně příjemných závodů, podobně jako v Curychu. Tam jsem byla šťastná jako blecha, že jsem vyhrála, ale závod to byl protrápený. Opakovalo se to i v Birminghamu, lítalo mi to hrozným způsobem. A ta neporazitelnost? To mi zase tak nevadilo, stane se. Říkala jsem si, že vyhrát všechny závody by bylo až moc. Zuzce Hejnové se to povedlo, pak přišel zlom a člověk padne na dno… Je podle mě lepší si vybrat něco málo než být na zlatém obláčku. Ale urvala jsem v Birminghamu body do Diamantové ligy a mám před finále dobré postavení. A poslední tři tréninky byly dobré, to byl příslib návratu formy.

V boji o celkové prvenství máte jedinou soupeřku, Slovinku Martinu Ratejovou.

Určitě se mě bude snažit porazit, v Curychu si myslela, že je favoritkou na zlato. Atleti, kteří na mistrovství Evropy neuspěli, to chtějí odčinit, jako teď Němec Röhler mezi muži.

Před dvěma lety jste měla vítězství jisté už před finálovým závodem v Bruselu, stačilo vám do něj nastoupit. Teď ještě musíte zabojovat.

Je to takhle zajímavější pro mě i pro všechny, kdo to sledují. Já ráda závodím a od začátku sezóny jsem byla ráda, že máme finále v Bruselu a ne v Curychu. Je to zvláštní, ale máte stadióny, kde se vám závodí dobře a kde ne. A v Bruselu jsem měla lepší pocit, město se mi moc nelíbilo, ale stadión ano.

Před mistrovstvím Evropy jste věřila, že letos můžete hodit až k 70 metrům. Může se vám to povést i teď po vrcholu sezóny?

Mistrovství Evropy mi trochu srazilo sebevědomí, Birmingham taky…Ale v oštěpu rozhodují drobnosti, koordinace drobných věcí, kdy vám třeba správné nastavení levé ruky dá pět metrů k dobru. Röhler hodil při mistrovství Evropy 70 metrů, pak přijel do Curychu na Diamantovou ligu a bylo z toho 87 metrů… Takže věřím, že daleko hodit můžu, kdyby to bylo lehce za 65 metrů jako na začátku sezóny, bylo by to fajn. Chtěla bych si trochu zlepšit náladu. Jak byl začátek sezóny jednoduchý, bylo by to hezké zopakovat na jejím konci.

Vydržela vám po mateřské pauze chuť do závodění déle?

Je to tak. Před Birminghamem jsem netrénovala, jen jezdila na kole, ale pak jsem přitrénovala a bylo to dobré. Najednou mám šťávu, v září přijde druhý dech, mám to tak vždycky.

Jaký význam pak přikládáte Kontinentálnímu poháru v Marrakéši?

Ten závod jsem nezažila, v Marrakéši jsem také nikdy nebyla. Cestování tam je dost šílené, jeden den letím tam a druhý zpátky, takže z města asi neuvidím nic. Radši budu s rodinou, potřebuju řešit stavbu domu…

Jak daleko s ní jste?

Už dobře, vybíráme interiér, což je to nejtěžší. Je to hektické, ale bydlení se začíná rýsovat.

Kam po sezóně vyrazíte na dovolenou?

Pojedu po finále Corny poháru, kterého jsem patronkou. Rádi bychom s Janečkem jeli někam k moři, tak hledáme vhodnou destinaci, kde bude ještě teplo. Je to oříšek, asi vyrazíme na nějaký ostrov. Ale je třeba si po sezóně odpočinout.

Kudy k diamantu
Šanci na vítězství má už jen Špotáková, která má 14 bodů, a Slovinka Martina Ratejová, která dosud získala 10 bodů. Finále je hodnoceno dvojnásobně: osm bodůl za výhru, čtyři za druhé dva za třetí. Při rovnosti bodů by ve prospěch české oštěpařky hrál větší počet výher na závodech Diamantové ligy. Ratejová by tak trofej získala jen v případě svého vítězství v Bruselu a umístění Špotákové na třetím a horším místě.

Reklama

Související témata: