Hlavní obsah

Oštěpař Železný se chystá na trénink

PRAHA

Jan Železný se po návratu ze zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Singapuru, kde hlasoval o pořadateli OH v roce 2012 i o změnách v olympijském programu, chystá znovu začít trénovat. Na splnění limitu pro účast na mistrovství světa v Helsinkách mu zbývají dva týdny, ale o svém programu stále jasno nemá.

Foto: PRÁVO

Jan Železný

Článek

V Singapuru ho funkcionářské povinnosti pohltily natolik, že si stihl jen dvakrát zajít do posilovny. Není tedy jasné, v jakém stavu je jeho operovaná achilovka. "Já vůbec nevím, jak na tom jsem, protože nejzatíženější jsem měl zadek a achilovka byla namáhaná strašně málo," řekl český oštěpař na dnešní tiskové konferenci.

Trojnásobný olympijský vítěz se chystá hned pustit do tréninku. Ještě dnes ani nevěděl, dokdy musí limit na světový šampionát splnit. Až jedna z přítomných novinářek ho upozornila, že má čas jen do 24. července. "Tak to už je za chvíli," poznamenal Železný.

Železný má na sebe tvrdší požadavky

Devětatřicetiletému atletovi k právu startu v Helsinkách stačí hodit 79 metrů, ale sám má na sebe tvrdší požadavky. "Nejsem v pozici, abych si mohl dovolit jet na mistrovství světa se 79 metry, to by mě dost dobře nebavilo. Záleží také na tom, jak to bude vypadat druhý den po závodě. Pokud by noha napuchla a nedalo se házet, tak by to asi taky bylo zbytečný," vysvětlil na dotaz ČTK.

Světový rekordman si po náročné cestě ze Singapuru průběh zasedání vedení světového olympismu pochvaloval. "Bylo to strašně zajímavé zasedání. Zažil jsem teprve druhé, ale když to můžu porovnat s Moskvou, tohle bylo o hodně kvalitnější. Organizace klapala naprosto perfektně," řekl.

Pět velmi kvalitních kandidátů

Při volbě olympijského města se přidal k všeobecnému mínění, že se sešlo pět velmi kvalitních kandidátů. "Londýn prostě dokázal přesvědčit nejvíce delegátů," komentoval její výsledek.

Evropské dějiště her v roce 2012 může snížit šance Prahy na úspěch případné kandidatury pro rok 2016, ale podle Železného to není podstatné. "Pokud se Praha chce zúčastnit kandidatury, musí začít pracovat a musí začít pracovat rychle. Nejdůležitější je získat podporu obyvatel, to je při volbě hodně důležité," zdůraznil člen MOV.

Sám se ve skupině bojující za olympijskou Prahu nijak zvlášť aktivně angažovat nehodlá. "Nechci být lídrem kandidatury, ale pokud bude potřeba pomoc, jsem ochoten přispět," řekl Železný.

Železného výbuchy v Londýně zasáhly

I když si v Atlantě vyzkoušel roli nadhazovače v baseballu, jeho vyřazení z olympijského programu pro hry v roce 2012 mu nevadí. "Není to úplně špatná situace, protože v Barceloně bylo 24 sportů a v Atlantě 26, takže teď jsme se dostali zpět na stejné číslo," uvedl Železný, podle něhož mají nyní vyřazená odvětví baseball a softbal i další sporty jedinečnou šanci připravit se na boj o zařazení do programu olympiády v roce 2016.

Závěr zasedání v Singapuru poznamenaly zprávy o teroristických útocích v Londýně, k nimž došlo jen den po volbě pořadatele her v roce 2012. "Samozřejmě se hned objevily spekulace, jestli to souvisí s olympiádou, nebo se zasedáním skupiny G8. Mě to docela zasáhlo a můžu jen vyjádřit soustrast s lidmi, kterých se to dotklo," dodal.

Reklama