Hlavní obsah

Industriál a rychlíci. Půlmaratón v Ústí láká na netradiční scenérii i světové výkony

Praha

Netradičním, a především hodně rozmanitým prostředím se může pochlubit trasa půlmaratónu v Ústí nad Labem, který se běží již tuto neděli. Účastníci 4. ročníku závodu, který je součástí seriálu RunCzech, totiž poběží centrem severočeské metropole, dostanou se do areálu chemičky a v údolí Labe se budou moci kochat výhledy na Českého Středohoří i hrad Střekov.

Foto: RunCzech

Půlmaratón v Ústí nad Labem nabízí závodníkům běh netradiční industriální scenérií.

Článek
Fotogalerie

Šanci rozhlédnout se okolo sebe ale dostanou především amatérští závodníci, elita na startu bude očima hledat především cílovou pásku. A při pohledu na startovní listinu je jasné, že se časomíra může třást.

„Letos se nám na závody RunCzech běžecké ligy daří zvát opravdu velká jména běžeckého světa. Po světovém rekordmanovi v maratónu, mistrovi světa v půlmaratónu, držiteli neoficiálního nejrychlejšího maratónského času v historii nebo dvojnásobné světové maratónské šampiónce uvítáme tentokrát držitele nejrychlejšího půlmaratónského času od roku 2012. Jsem rád, že si Atsedu Tsegay vybral pro svůj start právě Ústí nad Labem," jásá ředitel závodu Václav Skřivánek.

Etiopsko-keňský souboj

Etiopan Tsegay se vrací do Česka, aby se pokusil napodobit fantastický výkon, který předvedl na půlmaratónu v Praze v roce 2012. Časem 58:47 min. se postaral o nejlepší výkon roku 2012, jenž od té doby nikdo nedokázal překonat. Tsegayovi však budou čelit ještě dva běžci s osobním maximem pod magickou hranicí jedné hodiny - Keňan Simon Cheprot (59:20 min.) a Etiopan Azmeraw Bekele (59:39 min.) - a další tři atleti s rekordy pod 1:01 hod.

O titul nejlepšího Čecha svede souboj Jan Kreisinger, Jiří Homoláč, Milan Kocourek a Vít Pavlišta. Mezi ženami se Ústí může těšit na tradiční duel Ivana Sekyrová a Petra Kamínková.

Na své si ale přijdou i ti příznivci běhu, kteří v Ústí nebudou přímo na trati. Seznam.cz po premiérovém live přenosu půlmaratónu v Olomouci bude v neděli od 12 hodin streamovat živě i závod na severu Čech.

Reklama