Hlavní obsah

IAAF chystá novou sérii špičkových atletických mítinků

Mezinárodní atletická federace (IAAF) chystá zbrusu novou supersérii špičkových mítinků. Odstartovat by měla v roce 2006 a zahrnuto by v ní mělo být dvacet podniků rozesetých po všech kontinentech. Vedle tradičních prestižních mítinků v Evropě by se mělo závodit i ve Spojených státech, Jižní Americe, Austrálii nebo Japonsku. Prozradil to viceprezident IAAF Helmut Digel.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

"Jde o to změnit současnou strukturu atletických mítinků a ukázat ji v mnohem modernějším hávu. Chceme dokázat, že atletika může soutěžit ve sledovanosti s ostatními sporty," potvrdil agentuře DPA Digel. Ten si je jistý, že celý projekt dostane zelenou na zasedání IAAF v Helsinkách 15. srpna.

Nová série by měla zahrnovat špičkové atletické mítinky rozdělené do tří výkonnostních kategorií, přičemž v té nejlepší by startovali elitní atleti světa. V podstatě by mělo jít o značné vylepšení současné Zlaté ligy, která funguje od roku 1998. O tom, zda ale pro vítěze všech mítinků zůstane jackpot v podobě 50 kilogramů zlata jako právě ve Zlaté lize, ještě není rozhodnuto.

IAAF jde přitom hlavně o to zredukovat počet mítinků a šetřit tak špičkové atlety a zamezit tak jejich častým zraněním, plynoucím z náročného programu v sezóně a následné únavy. V letošním roce bylo v programu IAAF celkem 34 mítinků, rozdělených do Zlaté ligy, kategorie Super Grand Prix, Grand Prix, Grand Prix II a Series. "Počet mítinků bude radikálně snížen. Současný počet jen přidělával atletům problémy," vysvětloval Digel, jenž je v IAAF rovněž zodpovědný za marketing.

Mítinky zařazené do budoucí elitní série přitom nebudou mít svou pozici jistou. "Kdokoliv předvede kvalitu, může zaklepat na naše dveře, a bude přijat do seriálu. Stejně tak ale může kterýkoliv mítink o svoje místo přijít," dodal Digel, jenž mezi případné adepty mezi elitou jmenoval například Londýn a švýcarské Lausanne.

Reklama