Hlavní obsah

Lyžařka Vrabcová-Nývltová vyhrála běžecké Běchovice

Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová vyhrála v traťovém rekordu 118. ročník tradičního závodu z Běchovic do Prahy a vybojovala svůj první titul mistryně České republiky v silničním běhu na deset kilometrů. Pátá žena ze závodu na 30 km volnou technikou na olympijských hrách v Soči porazila o více než dvě minuty loňskou vítězku Petru Kamínkovou, s níž loni prohrála. Absolutními vítězi se stali Keňané Hillary Maiyo v čase 29:14 a Nancy Wambuaová (33:18).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lyžařka Eva Vrabcová - Nývltová na trati běhu Běchovice - Praha.

Článek

Vrabcová-Nývltová svým výkonem 33:42 minuty byla o tři sekundy rychlejší než dosavadní rekordmanka trati Keňanka Leah Malotová. Z českých žen byla dosud nejrychlejší Iva Jurková časem 34:25. Lyžařka, která je úřadující mistryní republiky na dráze na 5000 metrů, dala Běchovicím přednost před dnešním výjezdem na Ještěd v rámci mistrovství ČR v jízdě na kolečkových lyžích v Liberci.

Vrabcová-Nývltová držela s Keňankou Wambuaovou krok až do seběhu z vrchu Tábor. "Pak začala kličkovat a já moc nevěděla, co s ní dělat. Odběhla mi a pak už jsem běžela jenom na sebe," popsala na stránkách www.atletika.cz. V sobotu přitom běžela ve Vesci sprint na kolečkových lyžích. "Nebylo úplně snadné se přeštelovat," uvedla. "Ale vyhrála jsem slavný závod, toho si hodně cením," dodala.

Mezi muži obhájil titul Petr Vitner. Čtyřiadvacetiletý vytrvalec z Nového Města na Moravě proběhl cílem na Žižkově v času 31:20 minuty a o 11 sekund porazil Milana Kocourka z Kroměříže. Bronzové medaile vybojovali Radek Hübl a mezi ženami Ivana Sekyrová.

Běchovice - Praha, mistrovství České republiky v silničním běhu na 10 km:
Muži:
1. Vitner (Nové Město na Moravě) 31:20
2. Kocourek (Kroměříž) 31:31
3. Hübl (Jiskra Ústí nad Orlicí) 32:26.
Ženy:
1. Vrabcová-Nývltová (Olymp Brno) 33:42
2. Kamínková (Olomouc) 35:55
3. Sekyrová (Sokolov) 36:23.

Reklama

Související témata: