Hlavní obsah

Na MS v Helsinkách nominováno 21 českých atletů

Český atletický svaz v pondělí zveřejnil nominaci pro nadcházející mistrovství světa, které začne 6. srpna v Helsinkách. Českou republiku bude ve finské metropoli reprezentovat jednadvacet vyslanců, mezi nimi nebudou chybět ani olympijští vítězové Roman Šebrle a Jan Železný či bronzový olympijský medailista Jaroslav Bába.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný získal první medaili na MS v roce 1987.

Článek

Výbor zařadil do týmu výhradně závodníky, kteří do uzávěrky v neděli 24. července splnili nominační požadavky svazu. Divoké karty tentokrát funkcionáři nikomu neudělili. "Určitě existuje několik dalších atletů, kteří by si start na šampionátu zasloužili. Nakonec jsme ale v diskusích vždy dospěli k názoru, že se budeme striktně držet nominačních kritérií," uvedl šéftrenér Václav Fišer.

V udělení divoké karty doufal především běžec Michal Šneberger, který na sobotním mítinku v Heusden-Zolderu v Belgii zaostal za limitem na 1500 metrů o pouhé dvě setiny sekundy. "Sprinterovi Vojtíkovi chyběla setina, ve hře byli i oštěpařka Klimešová, štafeta na 4x400 metrů, dva maratonci nebo Tomáš Janků, který má limit z loňska, což by podle IAAF stačilo. Ale nechtěli jsme vzít jednoho a ublížit tím ostatním," řekl ČTK Fišer.

:. ANKETA
Kolik medailí přivezou čeští atleti z MS v Helsinkách? Hlasujte v anketě na konci článku.

Jako poslední, jednadvacátá se tak do nominace prosadila překážkářka Zuzana Hejnová. Ta překonala limit i 22 let starý národní rekord v sobotu při vítězném závodu na juniorském ME v Kaunasu.

Složení výpravy přesto ještě může doznat změn. Dva z jejích nejzkušenějších členů Železný a Dvořák totiž po splnění limitu prohlásili, že se o startu na MS definitivně rozhodnou až podle aktuálního zdravotního stavu. Oštěpařského světového rekordmana trápí zejména achillovka a kotník, Dvořák si po posledním závodu v Jyväskylä stěžoval na potíže s kyčelním kloubem a úponem třísla.

Devětatřicetiletý Železný by se měl vyjádřit po pátečním startu na mítinku Zlaté ligy v Oslu. "Určitě ho přihlásíme, i když sám zatím váhá. Říkal, že po závodě v Soluni byl docela rozbitý, navíc kvalifikace a finále oštěpu bude v Helsinkách dva dny hned po sobě," uvedl Fišer. Naopak Dvořák je už nyní mnohem optimističtější. "Nic mě nebolí. Pojedu a snad přidám nějaký ten bodík k výkonu z Jyväskylä. Teď už trénuji bez omezení, nebojím se běžet," řekl pro idnes.cz.

Medailové ambice má Bába a Cechlová

V Helsinkách se od 6. do 14. srpna uskuteční desáté atletické MS. Na tom prvním před 22 lety taktéž ve finské metropoli získali reprezentanti devět medailí, na dalších šampionátech pak přidali ještě dvanáct. Třikrát se mistry světa stali Železný a Dvořák, naopak olympijskému vítězi Šebrlemu titul ze světového šampionátu pod širým nebem zatím schází.

S medailovými ambicemi na sever Evropy odcestují i Bába a vedoucí diskařka letošních světových tabulek Věra Cechlová. "Nebudu nic předpovídat. Jen řeknu, že Šebrle a Cechlová vedou světové tabulky a Bába je v nich třetí," prohlásil Fišer.

Česká nominace na MS v Helsinkách
Muži
Jiří Mužík (400 m př.), Jaroslav Bába, Svatoslav Ton (oba výška), Adam Ptáček (tyč), Petr Stehlík (koule), Libor Malina (disk), Jan Železný (oštěp), Lukáš Melich (kladivo), Roman Šebrle, Tomáš Dvořák (oba desetiboj), Miloš Holuša (chůze)
Ženy
Anna Pichrtová (maratón), Lucie Martincová (100 m př.), Zuzana Hejnová (400 m př.), Iva Straková (výška), Martina Darmovzalová (dálka), Šárka Kašpárková (trojskok), Pavla Hamáčková (tyč), Věra Cechlová-Pospíšilová (disk), Barbora Špotáková (oštěp), Barbora Dibelková (chůze).

Reklama

Související témata: