Hlavní obsah

Železný rozhodne o startu na MS po Zlaté lize v Oslu

PRAHA

Poslední příležitost otestovat formu před nadcházejícím mistrovstvím světa v Helsinkách bude mít atletická elita v pátek při třetím dílu Zlaté ligy v Oslu. V norské metropoli se představí i oštěpař Jan Železný, který se po mítinku rozhodne, zda na šampionát do Finska vůbec pojede.

Foto: PRÁVO

Oštěpař Jan Železný rozhodne o svém startu na MS po mítinku Zlaté ligy v Oslu.

Článek

Železný zatím letos kvůli zdravotním potížím startoval jen v Soluni, kde před necelými dvěma týdny splnil limit výkonem 83,43 metru. V Oslu budou mezi jeho soupeři olympijský vítěz Andreas Thorkildsen, vedoucí muž letošních tabulek Tero Pitkamäki nebo mistr světa Sergej Makarov, který už v tomto roce také přehodil 90 metrů.

"Jsem připravený vyzkoušet si formu, vím, že tam budou nejlepší v letošních tabulkách. Ale já se s nimi rád utkám, nemám co ztratit, můžu jen zúročit to, co jsem natrénoval," řekl trojnásobný olympijský vítěz. O svém startu na MS se chce rozhodnout na začátku příštího týdne.

Ve výškařském sektoru nastoupí Jaroslav Bába a Svatoslav Ton, které čeká tradiční zápolení s olympijským vítězem Stefanem Holmem, mistrem světa Jacquesem Freitagem a vítězem předchozího mítinku z Říma Andrejem Sokolovským.

V trojskoku se představí Šárka Kašpárková. "Zranění, které mě trápilo, je už v pořádku. Se světovou špičkou se letos utkám poprvé, ale jestli chci pomýšlet na helsinské finále, musím to zvládnout," řekla závodnice, která po sezóně ukončí kariéru.

O jackpot ještě tři uchazečky

Na mítinku Bislett se na zrekonstruovaném a vyprodaném stadiónu budou o udržení naděje na miliónový jackpot pokoušet tři atletky. Oba dosavadní závody Zlaté ligy vyhrály francouzská sprinterka Christine Arronová, americká překážkářka Lashinda Demusová a v trojskoku Taťjana Lebeděvová z Ruska.

Arronová zvládla v úterý v Castres stovku za 10,82 a potvrdila výbornou formu, třebaže jí pomohl příliš silný vítr. Navíc v Oslu nepoběží vedoucí žena letošních tabulek Chandra Sturrupová ani mistryně USA Me'Lisa Barberová, takže šance francouzské reprezentantky na pokračování vítězné série vzrostly. Nové soupeřky nepřibyly ani Demusové, tu by ale mohla zaskočit krajanka Gloverová, která pravidelně běhá časy na úrovni 54 sekund. Také Lebeděvová by s třetí výhrou neměla mít větší potíže.

Závěr pátečního večerního mítinku bude patřit "míli snů", v níž se představí Daniel Kipchirchir Komen, Bernard Lagat, bronzový olympijský medailista Rui Silva z Portugalska, americký talent Alan Webb nebo rychlý Australan Craig Mottram. Zlatá liga pak bude pokračovat zbývajícími třemi závody až po mistrovství světa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články