Hlavní obsah

Dvořák nebude koukat na umístění, ale na body

Jako první český atlet odletěl na mistrovství světa v atletice desetibojař Tomáš Dvořák. Po zranění stehenního svalu je už v pořádku, přestože úspěšný český reprezentant má stále podvědomou obavu. V Helsinkách se chce soustředit na svůj výkon a v rozhovoru pro deník Právo říká: "Nebudu koukat na umístění, ale spíše na výsledek."

Foto: ČTK

Tomáš Dvořák

Článek

Do Helsinek jste zamířil na šampionát jako první český atlet už v neděli, proč s takovým předstihem? Hlavní důvody jsou dva. Jednak rodina odjíždí na týden do Harrachova, takže bych byl doma sám, a také chci v úterý ve Finsku ještě absolvovat závody, půjdu dálku a stovku.

Atletická vesnice se ale otevírá až v pondělí. Já se tam nastěhuji dokonce až ve středu. Dvakrát přespím v hotelu a pak pojedu na ty závody, které jsou kousek od Helsinek. Tam přenocuji v nějakém sportovním centru.

Ještě před odletem jste si stihl v sobotu otestovat formu v Litomyšli, byl jste s testem spokojen? Byl. Užil jsem si krásný teplý den a přežil jsem ho ve zdraví, i když jsem byl v sobotu večer dost unavený. Překážky jsem běžel za 14,40, měl jsem horší start a pak jsem to musel dohánět, až z toho byl můj letošní nejlepší výkon. V disku jsem moc neexceloval, přehodil jsem 44 a půl metru, ale v Helsinkách bych s tím byl skoro spokojený. Na tyč jsme měli malé doskočiště, na které nejsem zvyklý, navíc jsem měl špatný přechod na tyč, takže jsem dal 460, na 470 jsem uspěl na čtvrtý pokus. Šel jsem z plného tréninku, celé jsem to i s rozcvičením stihl za tři a půl hodiny ve velkém běhu, takže jsem spokojený.

Drží i stehenní sval, který jste si v Götzisu natrhl? Snažím se na něj nemyslet a běhat tak, jak jsou nohy zvyklé. Tak na devadesát procent se mi to daří.

Budete i v Helsinkách potřebovat nějakou speciální péči? To si nemyslím, on je uzdravený. Spíš je to podvědomá obava.

Dohnal jste alespoň zčásti i tréninkové manko, které jste kvůli zranění nabral? Teď jsem hodně trénoval, i když tu mezeru šesti sedmi týdnů jsem nesrovnal úplně. Ale v mém věku už by mě to nemělo tak rozhodit, mám dobrý základ z jara.

V Helsinkách vás povede finský kouč Mika Järvinen, manžel bývalé české vícebojařky Kateřiny Nekolné, proč jste se pro něj rozhodl? Ty důvody jsou prosté. Hodně mi pomohl při Evropském poháru, máme pohodovou spolupráci a je to specialista na vícebojařský trénink. Můj kouč Luděk Svoboda s tím souhlasil, on je totiž děsný nervák a to já při soutěži nepotřebuju. Závod si chci užít.

Järvinen bude mít na starosti jenom vás? Jenom mě, ženský sedmiboj pak bude komentovat pro televizi.

Při cestě z Evropského poháru v Jyväskylä jste se byl podívat na helsinském stadiónu. Jak se vám zamlouval? Zamlouval se mi velmi. Je to příjemný stánek, o něco komornější, než jsme byli zvyklí v minulých letech. Určitě tam bude skvělá atmosféra, Finové atletice rozumějí a nejsou nijak přehnaně nacionálně ražení.

Váš tréninkový kolega Josef Karas je přesvědčen, že se vejdete do první pětky. Je to i vaše ambice?Já nebudu koukat na umístění, ale spíše na výsledek. 8300 bodů by mě uspokojilo, s tím bych se chtěl prát.

A váš tip na vítěze? Záleží, kdo to přežije. Já pevně věřím, že to bude Roman Šebrle, i když to nebude mít jednoduché. On ale dokáže udělat spoustu bodů, i když není v úplně ideální formě.

Reklama