Hlavní obsah

Oštěpař Železný nepojede na MS

Oštěpař Jan Železný nebude startovat na mistrovství světa v Helsinkách. Ke svému rozhodnutí dospěl po sobotním mítinku v Oslu, kde se ozývalo jeho zranění Achillovy šlachy. Trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz to oznámil na pondělní tiskové konferenci v Brně.

Foto: PRÁVO

Jan Železný

Článek

"Můj hlavní problém je s operovanou nohou. Sice mě extrémně nebolí, ale na mistrovství světa je kvalifikace a hned druhý den finále. Toho se nejvíc obávám," řekl Železný. Ani neuvažoval o tom, že by pořadatele požádal o případnou změnu časového programu soutěže oštěpařů. "To by nikdo neudělal, atletika je v tomto směru hodně čitelná," uvedl světový rekordman.

Železný se podrobil operaci v květnu a kvůli zranění nemohl dva měsíce házet. "Výkonnost sice nemám špatnou, ale pomýšlet na medaili s rizikem, že jsou dva závody ve dvou dnech za sebou, by bylo zrádné," poznamenal atlet, který se svým rozhodnutím čekal až do sobotního večera a konzultoval situaci s přítelem a fyzioterapeutem Pavlem Kolářem.

Největší problém nevidí Železný v klasické fyzické přípravě

Největší problém nevidí Železný v klasické fyzické přípravě. "Potíž je ve vyběhání, dva měsíce jsem se nemohl běhat. Z toho pramení chyby. Noha, jež byla před dvěma a půl měsíci operovaná, mi to nedovoluje. Ale lékaři v České republice odvedli vynikající práci," tvrdil Železný.

Mistrovství světa sice staví vysoko, ale riskovat obnovení zranění nechce. I když světový šampionát se s žádným jiným mítinkem podle něj nedá srovnat. "Pokud bych nyní udělal chybu, tak už bych se nikdy k atletice nevrátil. Příští rok bych chtěl startovat na mistrovství Evropy, kde se mi nikdy v minulosti nedařilo. Sezonu nechci zabalit, rád bych startoval na mítinku v Curychu," plánuje Železný.

Do Helsinek odcestuje pouze v případě, když dostane pozvání. "Byl by to zvláštní pocit, dívat se na závod, v kterém bych teoreticky ještě mohl startovat," zamyslel se. Finsko je atletice a zejména oštěpu země zaslíbená. "Už kvůli tomu jsem tam chtěl házet, ale nezvládl bych to zdravotně," dodal.

Železný se rozhodl podstoupit operaci šlachy

Železný se rozhodl podstoupit operaci šlachy, jejíž bolest měla spojitost s bolavým kotníkem na nevydařených olympijských hrách v Aténách, na začátku sezony. Chtěl se totiž dostat do pořádku do Zlaté tretry v Ostravě, což se mu nepodařilo. Většinu roku rehabilitoval a do závodů nastoupil až teprve nedávno. Házel dvakrát - na první pokus v Soluni splnil výkonem 83,43 metru limit pro start na MS a v pátek v Oslu skončil pátý s 82,70 m.

Železný je již druhým českým atletem, který svou účast na mistrovství světa vzdal. Minulý týden kvůli zdravotním potížím a nedostatečné formě způsobené ztrátami tyčí zrušil svůj start v Helsinkách také tyčkař Adam Ptáček. Na světový šampionát tak odjede devatenáct českých atletů.

Reklama