Hlavní obsah

Těhotná Brejchová se chce za rok vrátit

PRAHA

"Co je s Brejchovou?" ptali se atletičtí fanoušci, kteří čtvrtou nejlepší oštěpařku z aténské olympiády ještě letos házet neviděli. Mnozí už tušili, ale až včera 31letá atletka potvrdila: "Na konci listopadu čekám narození potomka." V minulosti už dvakrát potratila, proto své těhotenství dlouho nechtěla zveřejnit. S oznámením radostného očekávání počkala až do šestého měsíce těhotenství.

Článek

"Poslední vyšetření dopadla dobře," oddechla si šťastná atletka. "Ale tu klasickou radost si schováváme až po porodu," dodala. O jejím stavu věděl jen úzký okruh lidí. "Během prvních týdnů jsme o tom s manželem radši ani příliš nemluvili. Čekali jsme aspoň do 23. týdne, do té doby jsme to neříkali ani známým," dodala. Proto se neobjevovala na atletických závodech ani v roli divačky, jen občas pomáhala své trenérce Pilařové s přípravou talentované oštěpařky Lantové.

Do jiného stavu se dostala v období nejtvrdší přípravy. "Ani jsem nevěřila, že můžu v době tréninku otěhotnět. Jasně že mě v první chvíli napadlo, že celá příprava přijde vniveč. Měla jsem strašně dobře natrénováno, cítila jsem se na to, abych házela za 68 metrů," vyprávěla.

Ze sportovního pohledu ji tak trochu mrzí, že vynechává zrovna letošní sezónu. Ženský oštěp je totiž trochu v útlumu, 63 metrů letos přehodily za celou sezónu jen čtyři oštěpařky, zatímco vloni během aténského finále pět. "Ale na medaili mám ještě čas, miminko je pro mě cennější," přiznala.

Jestli se oštěpařce, která první úspěchy sbírala pod jménem Tomečková, narodí kluk nebo holka, ještě neví. "Nechám si to říct, ale manžel to nechce vědět," řekla. I se jmény zatím vyčkávají. "Už mám nějaká v hlavě, ale bavit se o nich začneme až tak za dva měsíce," plánovala Brejchová, o kterou se stará asistent Pařízek z porodnice U Apolináře. Oštěpařka si teď musí dávat pozor i na drobné oděrky, má totiž dědičnou špatnou srážlivost krve.

Do Helsinek se původně chtěla jet podívat, ale nakonec jí to doktor nedoporučil. Bude se tak dívat na chalupě na Šumavě. "Na vítězství tipuju Kubánku Menendézovou, medaili bych samozřejmě přála Báře, i když to bude mít těžké," řekla na adresu jediné české oštěpařky na šampionátu, Špotákové. "Má za sebou vícebojařský trénink a může házet za 65 metrů. Letos má podle mě šanci, která už se nemusí opakovat," dodala Brejchová.

I proto by se Brejchová ráda vrátila už za rok, kdy je vrcholem sezóny evropský šampionát v Göteborgu. "Kdyby házelo deset holek přes 68 metrů, bylo by to něco jiného, ale takhle vidím velkou šanci," řekla oštěpařka.

V delším časovém horizontu vzhlíží k olympiádě v Pekingu v roce 2008. "To by mohl být revanš za to, co mi udělaly v Aténách," hořce se pousmála. Němka Neriusová a Řekyně Manjaniová ji přehodily posledním pokusem. Co potom? "Musíme se s manželem domluvit. Třeba přijde čas i na další dítě. Záleží také na zdraví, tělo už mám dost zničené," dodala Brejchová, která již měla problémy s ramenem, kolenem, loktem i zády.

Reklama