Hlavní obsah

Cechlová bere z MS jakoukoliv medaili

Už pátým rokem patří Věra Cechlová- Pospíšilová do absolutní světové špičky v hodu diskem, ale cenný kov má jen z mistrovství Evropy do 22 let z roku 1999, kde byla třetí. Pokud medailový půst prolomí na nadcházejícím mistrovství světa v Helsinkách ziskem jakéhokoliv kovu, bude nadmíru ráda, třebaže patří jako vedoucí žena letošních světových tabulek mezi adeptky na ten nejcennější.

Článek

Její kariéru provází smůla, dvakrát byla na vrcholné soutěži čtvrtá, na olympiádě v Aténách dokonce o pouhých devět centimetrů. Obhajovat bude páté místo z Paříže. A pronásleduje ji také černá můra v podobě závodnic ze zemí bývalého Sovětského svazu a Řecka, jež celý rok nepředvádějí příliš kvalitní výkony či nestartují vůbec a v hlavním závodu roku pak atakují hranice osobních rekordů.

Příkladem je stříbrná olympijská medailistka Anastasía Kelesídouová z Řecka, která dosud letos neházela, a bronzová ze Sydney i z Atén Běloruska Irina Jatčenková, která má na kontě průměrný výkon 60,25 metru. "Být teď první na světě nic neznamená, záležet bude na tom jediném závodu," ví Cechlová. Letos se výrazně nedaří ani olympijské vítězce Natalje Sadovové z Ruska.

Nepřipouští si tlak, že ještě nemá medaili

"Nepřipouštím si tlak, že ještě nemám medaili. Prostě letím tam s velkými ambicemi," prohlásila na dnešní tiskové konferenci Cechlová. Nemíní podcenit kvalifikaci, z níž vždy bez problémů do hlavní soutěže na vrcholných závodech postoupila. Nechce nic zakřiknout, tudíž si speciální účes v barvách české zástavy připravuje až na finále. "Kvalifikace je první krok, medaile až potom," řekla.

Letos atakovala hranici 67 metrů. Kolem této vzdálenosti se budou podle jejích slov rozdělovat medaile. "Bylo by hloupé říkat něco jiného, mám ty nejvyšší cíle," uvedla. "Budu se o medaile prát, ale jako první žena světa mohu budit před soupeřkami tak maximálně respekt," pravila diskařka. "A dude záležet na počasí," dodala atletka, které nejvíce vadí déšť, zatímco s větrem se umí poprat.

Bugár nedá na Helsinky dopustit

Šestadvacetiletá svěřenkyně Josefa Šilhavého letos házela devětkrát a velmi vyrovnaně. Třikrát vyhrála mezinárodní závod a její nejhorší výkon má hodnotu 61,23 metru. "Mně by bylo jedno, jaká by to byla medaile, ale je to sport, může se stát všechno," nebyla nervózní ze své pozice favoritky. "Důležité bude, kolik hodím tam," zopakovala.

Na Helsinky nedá dopustit slavný český diskař Imrich Bugár, jenž tam při premiérovém šampionátu v roce 1983 vyhrál. "Doufám, že tam neuděláš ostudu. Mě se tam vždycky dařilo, mám na to dobré vzpomínky," dobíral si prý Cechlovou. Ta se jen usmála. Ví totiž, že má formu a letos nebývale vyrovnanou výkonnost na to, aby mohla udělat ostudu. Bude ale opět záležet na jejích soupeřkách.

Reklama