Hlavní obsah

Šebrle: Když nezískám zlato, budu zklamaný

Jan KrůtaSport.czPrávo

Desetibojař Roman Šebrle se před mistrovstvím světa v Helsinkách cítí v dobré formě a do Finska odlétá s ambicemi získat svůj první titul mistra světa pod širým nebem. V rozhovoru pro deník Právo mimojiné odmítl obavy z chladného počasí a vyjádřil přesvědčení, že šampionát bude pro české barvy úspěšnější než ten předchozí v Paříži.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Roman Šebrle

Článek

Jste s blížícím se světovým šampionátem více nervózní? Samozřejmě to na mě doléhá a vím, že po příjezdu do Helsinek bude nervozita ještě daleko větší. Proto tam taky odlétám až v neděli.

Co musíte do odletu zvládnout? Teď už toho moc nenatrénuju, spíš jde o ladění formy - lehčí cvičení v posilovně, běhání úseků a taky volno. Prostě klasický předzávodní týden. Na středečním mítinku v Pardubicích půjdu překážky, dálku a kouli, ale to bude jen takové zpestření.

Jak se cítíte zdravotně po střevní infekci? Všechno je v pořádku, cítím se v pohodě. Pořád beru léky, ještě půjdu na nějaké vyšetření, ale nejde o nic vážného.

Máte spočítáno, kolik bodů bude stačit na titul? To se dá těžko počítat, každý závod je jiný. Vím, že forma je dobrá, a je jasné, že zlatá medaile bude viset vysoko. Počítám, že Američan Clay bude moc dobře připraven. Nechtěl bych jít pod 8800 bodů, ale víc než body mě zajímá titul. Chci jít krok po kroku. Stovku někde kolem 10,80, pak k 790 v dálce a dál se uvidí.

Berete mistrovství světa jen jako váš souboj s Bryanem Clayem? Pokud budeme oba ve formě, tak by za námi měli podle výsledků ostatní o něco zaostat. Ale všechno může být jinak. I desetiboj je jen sport.

Jak byste charakterizoval Claye? Je to pan závodník, nemá prakticky žádnou slabinu. Může udělat velký výkon, ale já se musím soustředit hlavně sám na sebe.

Cítíte špičkovou formu? Den ode dne je to lepší. Po návratu ze soustředění v Nymburce jsem byl hrozně unavený, teď už se cítím dobře. Forma určitě graduje.

Papírově jste jako lídr světových tabulek největším favoritem na zlato. Je to svazující, nebo už jste se s tím naučil žít? Být světová jednička mi zas tak nevadí. Jen už nemůžu jako dřív říkat, že si na šampionát jedu dobře zazávodit a porvat se o některou z medailí. Když teď nezískám zlato, budu zklamaný, titul je pro mě velká výzva. Rád bych svou sbírku zkompletoval, vyhrát konečně velké mistrovství světa by nebylo špatné.

Nemáte obavy z chladnějšího počasí, které se v Helsinkách čeká? Na pořádný výkon je lepší sluníčko, ale já umím závodit i v dešti. Nechám to na přírodě. Myslím, že se s nepříznivým počasím umím vyrovnat líp než jiní závodníci. Jen ať proboha neprší při tyčce, to bych si tedy nepřál.

Přijede vás do Helsinek povzbudit někdo z rodiny? Dorazí manželka, syn Štěpán zůstane doma. Toho zajímají jiné věci než koukat na tátu...

Při MS v Helsinkách 1983 získali atleti tehdejšího Československa čtyři zlaté medaile. Vybavuje se vám z té doby něco? Tenkrát jsem hrál fotbal a atletika mě zrovna moc netankovala. Ale samozřejmě vím, že se tam našim sportovcům dost dařilo a doufám, že to bude pokračovat i nyní.

Na kolik českých medailí nadcházející šampionát odhadujete? Já když vždycky něco předpovídal, tak to nikdy nevyšlo. Nechci nic zakřiknout, ale věřím, že to bude lepší než před dvěma lety v Paříži.

Reklama

Související témata: