Hlavní obsah

Češi vystříleli Ottawě postup

NEW YORK

Po zkratu v prvním zápase již Ottawa nepřipustila další zaváhání a čtvrtfinálovou sérii Východní konference NHL s New York Islanders ve čtvrtek ukončila. Třemi góly k výhře 4:1, která kopíruje výsledek celé série, přispěli čeští hokejisté.

Foto: ČTK

Senátor Mgnus Arvedson si vyšlápl na Olega Kvašu z New Yorku Islanders.

Článek

Radek Bonk vsítil dvě branky, střelecky se prosadil také Martin Havlát. Oba si navíc, stejně jako Václav Varaďa, připsali asistenci.

Českého fanouška navíc může těšit fakt, že se do sestavy Senators vrátil obránce Karel Rachůnek, který vinou zraněné nohy vynechal středeční utkání.

"Mohou být ještě lepší"

Islanders byli přitom v soupeřově Corel Centru aktivnější, domácímu gólmanovi poslali dvaatřicet navštívenek, jenže do sítě prošla jen jediná - ve dvojnásobné početní výhodě skóroval Mark Parrish. Jeho trefa v sedmé minutě druhého dějství znamenala vyrovnání na 1:1, ale pak už Ostrovanům zvlhl střelecký prach. Newyorčanům se tak nepodařil zopakovat šok z prvního duelu, v němž Senátory zaskočili výhrou 3:0.

"To nás skutečně zamrazilo. Ale od té chvíle tým šlapal," vzpomínal po utkání na začátek série Todd White. "Naše sebedůvěra neustále rostla. Opadla nervozita a na konci série jsme na ledě už dominovali. Hráli jsme naši hru, s níž jsme uspěli již v základní části," dodal. Senátoři doufají, že se jim letos konečně podaří vybělit vzpomínky na neúspěšná play-off. Vždyť během posledních sedmi sezón ani jednou v nadstavbové části nechyběli, ale stačili vyhrát teprve třetí sérii. "Myslím, že už jsme se poučili. Nelze si myslet, že se před námi soupeř rozklepe jen proto, že jsme označováni za favority. Prostě se musíme držet strategie, která nám přináší úspěch," neprozradil nic velkolepého obránce kanadského týmu Wade Redden.

"Mohli jsme jen překvapit," hodnotil kapitán hostů Mike Peca, který ve čtvrtfinále ani jednou nebodoval. "Ottawa je vyvážený klub, s dostatkem zkušenosti, sebevědomí a talentu," smekl pomyslný klobouk. Bek Adrian Aucoin ho doplnil: "Přitom si nemyslím, že by předváděli svůj nejlepší hokej. Mohou se ještě zlepšit."

Ďáblové znovu na vítězné cestě

Hokejisté New Jersey sice v úterním utkání dostali pět gólů a brankář Martin Brodeur byl střídán, ale druhý mečbol již využili. Brodeur vychytal druhou nulu v sérii a po výhře 3:0 se Devils mohli radovat z postupu.

Boston nepřežil první kolo už popáté v posledních šesti startech v play off. Hráče New Jersey potkal podobný osud loni. "Měli jsme to v povědomí," přiznal Brodeur, který vychytal patnáctou nulu ve Stanley Cupu. "Pokaždé, když se v play off nedaří, jste více a více nervózní, obzvlášť v úvodní sérii. Prostě dostat se přes první kolo, je podle mě to nejtěžší. Teď už se můžeme soustředit jenom na hokej."

Východní konference
Ottawa - New York Islanders 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Branky: 39. a 58. Bonk (na první Havlát, na druhou Varaďa), 14. Havlát (Bonk), 32. T. White - 27. Parrish. Střely na branku: 19:32. Diváci: 18.500. Výsledky předešlých zápasů: 0:3, 3:0, 3:2 v prodl., 3:1. Konečný stav série: 4:1.
New Jersey - Boston 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky: 48. a 60. Langenbrunner, 9. Madden. Střely na branku: 31:28. Diváci: 16.445. Výsledky předešlých zápasů: 2:1, 4:2, 3:0, 1:5. Konečný stav série: 4:1.

Krok od postupu

Jedno vítězství dělí od postupu Dallas, který ve čtvrtek porazil Edmonton 5:2. Největší podíl na výhře, která zajistila texaskému klubu poprvé v sérii vedení, měla dvojice Zubov - Modano, jež se podílela na třech gólech.

"Celou dobu jsme bojovali a teď konečně vedeme," pochvaloval si Modano. Dallas povolil soupeři za úvodní dvě třetiny pouhých osm střel. Až za stavu 0:3 se kanadský tým osmělil a v poslední části vyslal na branku Martyho Turka o jednu střelu více než za celý předchozí čas.

Kouč Craig MacTavish věří, že se Oilers do Dallasu vrátí. Nadějí by podle něj mohlo být právě střelecké probuzení ve třetí třetině. "Pokud se sem chceme vrátit, tak na tom musíme stavět, " prohlásil MacTavish.

Západní konference
Dallas - Edmonton 5:2 (2:0, 1:0, 2:2)
Branky: 10. a 46. Zubov, 10. Young, 26. Modano, 60. Malhotra - 50. Comrie, 59. Brewer. Střely na branku: 28:17. Diváci: 18.532. Výsledky předešlých zápasů: 1:2, 6:1, 2:3, 3:1. Stav série: 3:2.

Reklama