Hlavní obsah

Bez trenéra a bez skupiny? Špotáková to může zvládnout, věří jí kolegyně

Praha

Žádný trenér, žádní parťáci ve skupině. Do mírného rizika šla oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková po rozchodu s trenérem Janem Železným. Podle jejích kolegyň, které se rovněž dokázaly vrátit po porodu, si ale nemusí pohoršit.

Foto: Jan Kucharčík

Radost Barbory Špotákové. Bude se jí dařit i bez Jana Železného?

Článek

Železný stavěl svoji závodnickou i trenérskou přípravu na dlouhém zimním soustředění v Africe, to ale Špotáková s osmnáctiměsíčním synem Jankem odmítla.

Rozhodnutí chápou

„Naprosto ji chápu, dokážu se vžít do Bářina rozhodnutí, jelikož mám sama děti. Já akorát měla výhodu, že mi trenérka šla na ruku, vždy jsme se dohodly na tom, co budu dělat," říká bývalá česká rekordmanka Nikola Brejchová.

„V tomhle věku se dítě mění každým dnem, ani mě by nelákalo odjet na dva měsíce, aby ho manžel neviděl a ochudila bych tím celou rodinu," přitakává Jarmila Jurkovičová (za svobodna Klimešová), bývalá juniorská mistryně světa.

Dobře ví, co teď Špotákovou čeká. I ona opustila skupinu Jana Železného a po narození dcery se připravuje sama. „Určitě je to mnohem těžší. Trenér vás motivuje a dává rady, takhle na mě občas dohlížela jen mamka s malou Anetkou," usmívá se Jurkovičová.

Problém jen u techniky

Nejvíc chybí trenér při samotném nácviku házení. „Ta omáčka kolem se dá zvládnout, ale technika je nejtěžší. Musela jsem se při házení sama natáčet na kameru, jenže ze stativu se vám tam celý rozběh a odhod pořádně nevejde," popisuje Jurkovičová.

Špotáková u Železného strávila čtyři sezóny, předtím ji 11 let vedl Rudolf Černý, jenž se dává dohromady po zdravotních obtížích. Požádat o konzultace může požádat i někoho z bývalých oštěpařů, také Železný vyjádřil ochotu své už bývalé svěřenkyni kdykoliv poradit.

„Určitě by bylo dobré, aby se Báře na techniku někdo podíval. Na druhou stranu je ve 33 letech natolik zkušená a má techniku zažitou, že by to nemusel být problém," věří Brejchová.

Ani absence afrického kempu nemusí být handicapem. „Pro začátek sezóny je příprava v teple určitě lepší, i tělo pak lépe regeneruje a je menší riziko zranění. Ale vloni Bára taky nebyla v Africe a nebylo to znát, házela obrovsky vyrovnaně," připomíná Klimešová. „I já Báře věřím. Ona jako jedna z mála je schopná to zvládnout i bez trenéra," dodává Brejchová.

Reklama

Související témata: