Hlavní obsah

I Helsinky postihl syndrom poolympijského roku

PRAHA

Pořádat světový šampionát v atletice rok po olympijských hrách znamená téměř jistotu, že se na něm nepředstaví kompletní světová špička. Pro některé atlety byly loňské hry v Aténách příležitostí se rozloučit s kariérou, jiní po dlouhé sezóně odpočívají, další trápí zranění.

Článek

Příkladem atleta, který olympiádě obětoval vrchol letošní sezóny, je český oštěpař Jan Železný. S achilovkou měl problémy celou minulou sezónu, přesto do Atén odcestoval.

"Olympiáda mi za to stála, i když se mi to pak vrátilo," přiznává trojnásobný vítěz pod olympijskými kruhy. Na operaci Achillovy šlachy se tak dostal až v květnu a noha se nestihla dát do pořádku před startem šampionátu.

Finské publikum neuvidí ani dvě největší osobnosti aténské olympiády. Maročan Hicham El Guerrouj a Britka Kelly Holmesová získali vloni dvě zlaté medaile, na světovém šampionátu ale uvolní místo svým soupeřům. Maročanovi zhatilo plány na start vleklé virové onemocnění, čtyřiatřicetileté Holmesové problémy s achilovkou. "Podřídila jsem všechno účasti, podstoupila jsem intenzívní léčbu achilovky, ale na závody to není," smutnila.

Loňský suverén trojskoku Christian Olsson nebude titul obhajovat kvůli obnovenému zranění chodidla. "Vyhrál jsem už vše, co se dalo. Nepojedu tam jenom proto, abych se zúčastnil," vysvětluje.

Powell možná ve štafetě

O olympijského vítěze bude ochuzeno i mužské kladivo, Japonec Murofuši stále není fit. Obhájkyně titulu nebude na startu ženského závodu na 400 metrů překážek, Australanka Jana Pittmanová dala přednost doléčení zlomeniny obratle.

Chybět bude i nejrychlejší muž planety. Jamajčan Asafa Powell se přibližoval světovému rekordu, až jej v Aténách překonal. Přesto všude zdůrazňoval, že prioritou je pro něj mistrovství světa. Ale obnovené zranění třísla z mítinku v Londýně ho do Helsinek nepustí.

"Existuje alespoň teoretická šance, že se představí ve štafetě," živí naději Powellův manažer Paul Doyle. Dvacetiletý sprinter stále na velkou medaili čeká, před dvěma lety v Paříži ho diskvalifikovali ve čtvrtfinále, v superrychlém finále v Aténách doběhl pátý.

V nejkratším sprintu se nepředstaví ani Maurice Greene, jenž uvízl v síti americké kvalifikace. Figuruje však v nominaci pro štafetu. Tim Montgomery stejně jako jeho partnerka Marion Jonesová do kvalifikačního závodu vůbec nenastoupili. Start na dvojnásobné trati odvolal americký vítěz z Atén Shawn Crawford, jenž dal přednost stovce a sprinterské štafetě.

Feofanovová Isinbajevové cestu nezkříží

Vedle nejlepšího sprintera bude chybět i nejrychlejší vytrvalec. Keňan Paul Tergat se léčí ze zranění kolena. "V Helsinkách bych nebyl v optimální formě," vzkázal držitel nejlepšího času historie v maratónu.

Obhajovat titul v desetiboji nebude Šebrleho soupeř Američan Tom Pappas, jenž kvůli zranění vynechává celou letošní sezónu, britská olympijská vítězka ze Sydney Denise Lewisová pro zranění kariéru letos ukončila.

Cestu za titulem své krajance Jeleně Isinbajevové ulehčí obhájkyně titulu Světlana Feofanovová, která po zranění rovněž letos nestartuje, mužská soutěž bude ochuzena o zraněného Australana Paula Burgesse, jenž jako jediný letos pokořil hranici šesti metrů, i olympijského vítěze Američana Timothyho Macka.

Reklama

Související témata: