Hlavní obsah

Tradiční trénink v Tatrách má výškaři Bábovi opět přinést medaili

PRAHA

Trénink ve Vysokých Tatrách se výškaři Jaroslavu Bábovi vyplácí, jiné místo si proto český rekordman před nadcházejícím mistrovstvím světa v Helsinkách ani vybrat nemohl. Slovenské hory mu vždy pomohly k cennému kovu a příprava v kopcích má bronzovému olympijskému medailistovi i nyní přinést klid do duše, formu do odrazové levé nohy a první medaili ze světového šampionátu do sbírky.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

Český rekordman před loňskou olympiádou zjistil, že ve vyšší nadmořské výšce lépe regeneruje a zvládne tudíž vyšší tréninkové dávky. Necelý týden v Tatrách strávil také před Aténami, odkud si pak přivezl senzační bronz.

"Sedí mi to tady, mám tady klid, dobře se mi tu trénuje. Necítím se unavený, lépe regeneruji. Také před Aténami mi to pomohlo. Tak doufám, že to letos bude stejné," řekl z hotelu FIS v telefonickém rozhovoru s ČTK Bába. "Skvěle se mi tady dobíjejí baterky," dodal talentovaný výškař, jemuž dělá v poslední přípravě společnost přítelkyně dálkařka Denisa Ščerbová, která se na MS těsně nenominovala.

Pro zisk cenného kovu bude muset skočit vysoko

Je juniorským mistrem Evropy i evropským šampionem do 22 let a mezi seniory má i bronz z halového MS. Pro zisk cenného kovu v Helsinkách ale bude muset skočit hodně vysoko. S výkonem 236 cm se dělí o třetí až páté místo ve světových tabulkách, přes hranici světové extratřídy 230 letos skočilo plných jednadvacet výškařů. "Kdo je největší adept na titul? No přeci já," smál se do telefonu. "Kdepak, ale nelze si klást menší cíle než medaili," dodal vážně.

Bába moc dobře ví, že kandidátů na cenný kov je letos hodně. Freitag z JAR a Ukrajinec Sokolovskij letos mají skočeno 238 cm, kromě Báby zdolali 236 cm i Polák Bieniek a největší favorit olympijský vítěz Holm ze Švédska. Přes 233 letos skočili i Ukrajinec Krymarenko a Rus Rybakov, jen o centimetr méně mají na kontě i další Rusové Voronin a Těrešin. "Bude to zajímavý závod," tušil Bába. "Sokolovskij je nevyrovnaný a Freitag byl zraněný," řekl, že ví o problémech některých soupeřů.

Bába je už vyzrálým závodníkem

Ve svých dvaceti letech už je Bába vyzrálým závodníkem, což je jeho deviza. Na OH neváhal riskovat a nechal si poslední pokus na vyšší výšku, což se mu nakonec vyplatilo. A letos byl na závodech exkluzivní Zlaté ligy vždy druhý. "To mi určitě psychicky hodně pomůže. A většinou jsem bojoval o vítězství s Holmem," upozornil. "Skoro všechno letos vyšlo, snad to bude stejné i tam."

V hale letos skočil český rekord 237 cm, pod otevřeným nebem jen o centimetr méně. "Cítím se dobře, nic mě nebolí, ale nevím, co od toho můžu čekat. Ukáže se až v kvalifikaci," prohlásil. Ta je na programu až příští týden v pátek. "Bude hodně těžká, možná bude třeba skočit 230 na postup," odhadl Bába.

Ve finále se může stát všechno

Ve finále se už podle něj může stát všechno. A zlato prý bude viset v případě dobrých podmínek hodně vysoko. "Ale na medaili bude stačit 232 nebo 233," tipoval Bába. Za největšího soupeře přitom považuje Holma. "Je velký bojovník. Aby vyhrál, dokáže skočit strašně vysoko," řekl.

Do Helsinek se výškař vydá v pondělí, ale nebude se prý ve Finsku čtyři dny stresovat tím, že je jedním z favoritů. "Možná mě to trochu bude svazovat, ale nebudu nad tím přemýšlet a pak z toho mít 'depky'. Prostě budu závodit jako na každém mítinku," uvedl.

Bába má postaráno i o motivaci. Když přiveze medaili, dostane jako odměnu výlet na zaoceánské lodi, kam jen bude chtít. Sázka vznikla v zimě na večírku po Jablonecké laťce. "Za placku pojedeš na týden na loď," řekl mu majitel jedné cestovní kanceláře. "No, uvidíme, možná po Středozemním moři," plánoval si s úsměvem Bába, jako by medaili už měl. Pakliže se mu to nepodaří, natočí zadarmo pro cestovku reklamu.

Reklama