Hlavní obsah

Čeští atleti mají potenciál na tři medaile

PRAHA

Desetibojař Roman Šebrle, diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová a výškař Jaroslav Bába jsou největšími českými adepty na medailový zisk na MS atletů, které startuje v sobotu v Helsinkách. "Šebrle i Cechlová vedou světové tabulky, Bába se v nich dělí o třetí místo, takže medailové posty jsou jasné. Počítám, že tito tři nějaký cenný kov získají," uvažoval šéftrenér Václav Fišer.

Článek

Pokud se dá někdo ze zmíněné trojice ještě vyzdvihnout, pak je nejvážnějším adeptem na zlato Šebrle. Sám se nechal slyšet, že vše ostatní by pro něj bylo zklamáním. Kde hledat jeho největší soupeře? Podle Fišera jsou to Američan Clay a Kazach Karpov.

"Z Claye jde strach, to je borec na úrovni 9000 bodů. Uvidíme, jak na tom bude. Od americké kvalifikace nezávodil. Karpov letos kvůli zdravotním problémům nezávodil, nemá žádný výkon, takže jeho aktuální forma je velká neznámá. Je to hodně nečitelný borec, ale vloni na olympiádě Romanovi do doby, než pokazil oštěp, dost zatápěl. Tak uvidíme."

Potvrdí Bába formu?

V disku by měly Cechlovou nejvíce prohánět olympijská vítězka z Atén Ruska Sadovová a Němka Dietzschová. "Nikoho jiného tam nevidím. Pokud Věra letos prohrála, pak jen s některou z nich. Nevěřím, že tam zase vylezou nějaké ty Řekyně jako před dvěma lety v Paříži," řekl šéftrenér českých atletů.

Výsledky v letošní sezóně předurčují k medaili i Bábu. Vítkovický výškař odjel po mítinku Zlaté ligy v Oslu na soustředění do Vysokých Tater, kde nechce být nikým rušen. Do finské metropole se chystá s poslední částí výpravy až v pondělí.

"Výška je veliká loterie a může se rozhodovat hodně vysoko. Vždyť letos má pět závodníků včetně Jardy skočeno 236 a víc," uvedl Fišer. České naději však přesto věří. "Na velkých závodech se mu daří. Na olympiádu nejel jako favorit, a přesto vytřískal medaili. Letos mě kromě startů ve Zlaté lize přesvědčil na evropském šampionátu do 22 let, kde dal 229 na třetí pokus a získal zlato."

Na finále mají alespoň čtyři další adepti

Pod trojlístkem medailových kandidátů jsou další, kteří by měli pomýšlet alespoň na finálové umístění. "Určitě tyčkařka Hamáčková, do nejlepší osmičky by se mohl dostat i výškař Ton. Na finále může asi myslet i koulař Stehlík a hodně věřím Špotákové. Ženský oštěp šel letos dost dolů. O medailích je v něm podle statistik asi rozhodnuto, ale Bára může aspirovat na umístění hned pod nimi," odhadoval Fišer.

Šéftrenéra mrzí, že účast na MS vzdal oštěpař Železný. "Je to škoda, na finále by určitě měl." Zdravotní potíže sužovaly i trojnásobného mistra světa v desetiboji Dvořáka. "Ale teď už se zdá být relativně v pohodě. Všichni si myslíme, že má ně nějakých 8300 bodů, možná víc. Uvidíme hned po úvodní stovce, ale do osmičky by měl určitě skončit," podotkl Fišer na adresu vícebojaře, jenž do Helsinek odcestoval jako první už v neděli.

Mužík by se mohl zvednout

Podle šéftrenéra by mohla překvapit i chodkyně Dibelková. "Na mistrovství Evropy do 22 let byla třetí a počínala si tam moc dobře. Tady bude samozřejmě daleko větší konkurence, ale může pomýšlet na umístění kolem dvanácté příčky, první desítka by byla super."

Současná výkonnost příliš neuspokojuje překážkáře Mužíka, který by se určitě chtěl prát o postup do finále. "Nevím, jak na tom je. Měl nějakou virózu, ale dobré výsledky už udělal. Do semifinále by měl určitě projít, dál se uvidí," dodal Fišer.

Výprava českých atletů čítá celkem 19 jmen. Do Finska se přesouvali po částech, největší skupina devíti závodníků sem zamířila včera. Spolu s Bábou dorazí v pondělí jako poslední překážkářka Martincová, chodec Holuša, oštěpařka Špotáková a Pichrtová, která poběží v závěrečný den mistrovství maratón. Atleti s nejužším vedením se po příletu ubytovali ve vesnici Otaniemi, která se po dobu šampionátu stane azylem všech závodníků.

Reklama