Hlavní obsah

Pořadatelem MS v atletice v roce 2019 bude Dauhá. Ostrava dostala Kontinentální pohár 2018

Aktualizováno

Pořadatelem mistrovství světa v atletice v roce 2019 bude Dauhá. Katarskou metropoli vybrala rada mezinárodní federace IAAF na zasedání v Monte Carlu. Dauhá zvítězilo v tajné volbě nad americkým Eugene a Barcelonou. Ostrava uspořádá v roce 2018 Kontinentální pohár, elitní týmovou soutěž, v níž proti sobě nastupují výběry jednotlivých světadílů. Ostravská kandidatura dostala v dnešní volbě v Monaku od mezinárodní federace IAAF přednost před polskou Bydhoští.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková na Memoriálu Josefa Odložila - ilustrační foto

Článek

Příští rok bude atletický světový šampionát v Pekingu, o dva roky později se budou tituly mistrů světa rozdělovat v Londýně.

Kvůli teplému počasí v Kataru bude šampionát nezvykle pozdě, až na přelomu září a října. Organizátoři už dokonce oznámili, že maratón se poběží ze stejného důvodu večer za umělého osvětlení.

V Dauhá, které se neúspěšně ucházelo již o MS pro rok 2017, se před čtyřmi roky konalo halové mistrovství světa v atletice. Na začátku letošního prosince tam bude světový šampionát v plavání v krátkém bazénu a v příštím roce mistrovství světa v házené. Katar také získal právo uspořádat světový fotbalový šampionát v roce 2022.

Ostrava má zvuk

Ostrava má v atletickém světě zvuk díky každoročnímu mítinku Zlatá tretra. Už byla také v nedávné době dějištěm mistrovství Evropy atletů do 22 let a světového šampionátu kategorie do 17 let.

"Naše kandidatura byla postavena na garancích od vlády, kraje i města, bez nich bychom se o pořádání vůbec nemohli ucházet. A rozhodli jsme se investovat do stadiónu, který bude úžasný," prohlásil předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník, který smlouvu o pořádání akce podepsal s prezidentem IAAF Laminem Diackem.

"Máme také tým, který má zkušenosti, a chtěli jsme ukázat, že to s kandidaturou myslíme vážně. Přišli jsme s novými věcmi, jak soutěž oživit. Je to pro nás další diplomatický úspěch a jsem rád, že je česká atletika díky němu opět vidět. A věřím, že to bude pro atletiku další impulz po halovém mistrovství Evropy v Praze," uvedl v tiskové zprávě svazu Varhaník.

"Rozhodla vyváženost a kompaktnost celého projektu a také to, že bude v Ostravě moderní atletický stadión se všemi parametry pro pořádání tak velké akce," poznamenal sportovní manažer Alfons Juck. Stadión by měl být dokončen v příštím roce.

Kontinentálním pohárem to prý neskončí

Podle muže, který stojí za každoroční Zlatou tretrou, pomohly i vládní záruky ministra školství Marcela Chládka i proslov dvojnásobného olympijského vítěze v běhu na 400 metrů překážek Felixe Sáncheze z Dominikánské republiky.

"Větší akce se v České republice nyní asi hlavně kvůli infrastruktuře uspořádat nedá," upozornil Juck. I když nyní je podle něj předčasné hovořit o otevřených dveřích pro další podobné atletické akce v České republice, "tak Kontinentálním pohárem to určitě neskončí," řekl Juck.

Varhaník s ním souhlasil. "Myslím si, že do budoucna bychom mohli o dalších akcích uvažovat, ale v současné době není tato otázka na pořadu dne. Chceme hlavně dotáhnout halové mistrovství Evropy v Praze tak, aby bylo úspěšné, a pak se vrhnout na Kontinentální pohár," podotkl šéf ČAS.

Kontinentální pohár se do roku 2006 konal jako Světový pohár. Jednou za čtyři roky se v něm utkávají přední atleti ve výběrech Ameriky, Afriky, Evropy, Asie a Oceánie s Austrálií. Za každý tým závodí v disciplíně vždy dva sportovci. Pod označením Kontinentální pohár se v Ostravě uskuteční třetí ročník, ty předchozí hostily Split (2010) a Marrákeš (2014).

Reklama

Související témata: