Hlavní obsah

Na úvod šampionátu v Helsinkách jde do bojů česká šestice

HELSINKY

V pořadí desáté mistrovství světa v atletice startuje v sobotu v Helsinkách. Šampionát bude sice oficiálně zahájen až večer, ale již od ranních hodin začínají soutěže. V úvodní den šampionátu zasáhne do bojů šest českých závodníků. Celkem je přihlášeno 1900 reprezentantů 209 zemí, což je nový účastnický rekord.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

První den mistrovství světa v atletice se v rozbězích představí i překážkář Jiří Mužík.

Článek

Z Čechů se představí jako první Petr Stehlík v kvalifikaci koulařů, o vytoužený postup do finále se mezi trojskokankami pokusí Šárka Kašpárková, pro niž jsou Helsinky posledním velkým startem kariéry. "I proto se na závod moc těším. Ráda bych skočila co nejdál," tvrdila 34letá svěřenkyně trenéra Pogányho, která startuje na šestém mistrovství pod širým nebem v řadě. Nejlépe dopadla před osmi lety v Aténách, kdy získala titul.

K jistotě finále potřebuje pokořit kvalifikační limit 14,35. Letos skočila nejvíce 14,34 na halovém mistrovství Evropy v Madridu. "Šárka musí zabojovat. Ale dvanáct závodnic limit neskočí, podle mě se bude dobírat i s horšími výkony," odhadoval šéftrenér Václav Fišer.

Dalšími Čechy v akci budou dnes Jiří Mužík (400 m přek.), výškařka Iva Straková, kladivář Lukáš Melich a diskař Libor Malina. Mužík by s postupem z rozběhu neměl mít problém. "Ale nebude to lehké, všechny rozběhy jsou hodně vyrovnané. Koukám, že jsem v tom svém nejstarší," usmíval se 28letý atlet Dukly při pohledu na startovní listinu.

"O finále se určitě bude rvát i Straková, Malina s Melichem to budou mít těžší," řekl Fišer. "Finále je můj cíl, s tím jsem na šampionát přijela. Věřím, že jsme s trenérem formu dobře načasovali," prozradila Straková, která ve čtvrtek oslavila 25. narozeniny.

Návrat do známého prostředí

V neděli se představí v kvalifikaci diskařek velká česká medailová naděje Věra Cechlová-Pospíšilová. "Limit je 61 metrů, to by tam mělo v pohodě spadnout. Doufám, že na první pokus, abych mohla šetřit síly na úterní finále," přiznala po pátečním tréninku.

Většina české výpravy je v dějišti MS od čtvrtka. Závodníci bydlí v atletické vesnici v Otaniemi, vzdálené od Olympijského stadiónu asi 20 minut jízdy autobusem. "Moc se toho tady nezměnilo, bydlení je poměrně strohé," prozradil vedoucí výpravy František Fojt. Stejnou vesnici využívali už závodníci při olympiádě 1952 a dalších šampionátech - ME 1971, 1994 a MS 1983. Šéftrenér Fišer se jako trojskokan zúčastnil klání v Helsinkách v roce 1971. "Vrátili jsme se do známého prostředí. Už nás tady nic nemůže překvapit," řekl.

V Helsinkách je zatím 11 z 19 českých atletů, dnes dorazí Darmovzalová s Hejnovou a v neděli Šebrle. Zbývajících pět závodníků přiletí v pondělí. Dnešního večerního slavnostního nástupu výprav se za Česko zúčastní výškař Ton, kladivář Melich a v neposlední řadě desetibojař Dvořák, který ponese vlajku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články