Hlavní obsah

Lavillenie a Adamsová jsou světovými atlety roku 2014

Monako

Nejlepšími světovými atlety za rok 2014 jsou francouzský tyčkař Renaud Lavillenie a novozélandská koulařka Valerie Adamsová. Lavillenie vyhrál mužskou část ankety světové federace IAAF jako první Evropan od roku 2000, kdy triumfoval český oštěpař Jan Železný. Na galavečeru v Monaku dostal přednost před zbylými finalisty výškařem Mutazem Issou Baršimem z Kataru a keňským maratoncem Dennisem Kimettem. Adamsová zvítězila před vytrvalkyní Genzebe Dibabaovou z Etiopie a nizozemskou sprinterkou Dafne Schippersovou.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Nejlepší atleti roku 2014 francouzský tyčkař Renaud Lavillenie a novozélandská koulařka Valerie Adamsová.

Článek

Lavillenie patřil k favoritům ankety zejména díky světovému rekordu z halové sezóny. V Doněcku v únoru skokem přes 616 cm sesadil z čela tabulek po 21 letech legendárního Sergeje Bubku. Na hlavní akci sezóny, mistrovství Evropy v Curychu, pak obhájil titul.

Osmadvacetiletý Lavillenie už letos získal ocenění Golden Tracks pro nejlepšího atleta starého kontinentu. Vítězstvím v anketě IAAF ukončil tříleté panování pětinásobného vítěze Usaina Bolta z Jamajky a přerušil také sérii triumfů běžců, kteří ovládli všechny ročníky od triumfu Železného.

Sezóna snů, říkal Francouz

"Tahle sezóna nemohla být lepší. Je to skutečná sezóna snů. Užívám si to," řekl Lavillenie, první Francouz i první tyčkař, který ocenění získal. "Pomohl mi světový rekord, ale vyhrál jsem i jiné soutěže. Nebyl jsem tak dobrý jako Valerie, jednou jsem prohrál, ale 21 vítězství z 22 závodů není špatné," konstatoval Lavillenie.

Třicetiletá Adamsová v tomto roce zůstala neporažena. Vyhrála potřetí v kariéře halové mistrovství světa, jako jediná také ovládla všech sedm závodů na mítincích Diamantové ligy. "Byla to fyzicky náročná sezona, hodně to bolelo. Ale tohle je třešnička na dortu," radovala se z ocenění. Také Adamsová je první představitelkou Nového Zélandu mezi laureáty, rovněž žádná koulařka dosud ocenění nezískala.

V původní desetičlenné nominaci byla i oštěpařka Barbora Špotáková, ale nedostala se do užšího výběru. Objevy roku byli vyhlášeni francouzský překážkář Wilhelm Belocian a britská vícebojařka a výškařka Morgan Lakeová. Ocenění za výjimečnou kariéru převzal litevský diskař Virgilius Alekna.

Reklama

Související témata: