Hlavní obsah

Diskařce Cechlové stačil k postupu do finále jeden pokus

Přesně tak, jak si představovala před odjezdem do dějiště atletického mistrovství světa v Helsinkách, vyšla diskařce Věře Cechlové-Pospíšilové kvalifikace. Česká reprezentantka poslala na Olympijském stadiónu kilogramové náčiní prvním pokusem do vzdálenosti 64,26 metru a kvalifikační limit tak překonala o více než tři metry. Do finále skoku o tyči se probojovala také Pavla Hamáčková.

Foto: archiv

Diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová

Článek

Cechlová dokázala v tomto roce hodit 66,81 metru, což jí řadí do čela světových tabulek. Do světové špičky patří už pátým rokem, ale cenný kov má jen z mistrovství Evropy do 22 let z roku 1999, kde skončila třetí. V Helsinkách obhajuje páté místo z Paříže, loni jí na olympiádě v Aténách unikl bronz o pouhých devět centimetrů.

"Euforie, to je odraz mojí povahy," komentovala Cechlová doprovodný řev po nejdelším kvalifikačním hodu na jejím třetím mistrovství světa v kariéře. Loni na olympiádě v Aténách rovněž dokázala přehodit v kvalifikaci 64 metrů. "Ale tam bylo lepší počasí," upozornila.

Právě déšť, jenž se v neděli ráno přehnal nad Helsinkami, Cechlovou trochu rozhodil. "Nebyla jsem vůbec nervózní ze sebe a ze závodu, ale z toho počasí," uvedla obhájkyně pátého místa z předloňského MS v Paříži. I proto si do kabely přibalila patery speciální boty s podrážkami na různé povrchy kruhu i na mokro. "Proto je strašně těžká," sundávala si hned tašku, sotva se objevila mezi novináři. "Je tam snad všechno, co se na pokoji dalo vzít," smála se.

Ráno si radši vzala na uši discmana, aby nemusela poslouchat bubnující kapky. Hrály jí lyrické písně Lionela Ritchieho. "To má rád manžel, abych myslela na rodinu," vysvětlila. Soutěž nakonec proběhla přesně podle jejích představ. Déšť ustal a foukal mírný protivítr. Házela v první skupině jako druhá. První hod a konec. "Prostě ideální," libovala si.

Finále stejným stylem

Stejně chce začít úterní finále. "Zajistit hned finálovou osmičku a pak budu riskovat. Medaile bude kolem 66 metrů, takže to bude třeba," byla přesvědčená.

Nebojí se říct, že chce vyhrát. "Každý chce přeci vyhrát," vykládala. "Ale musím dát pozor, abych nebyla přemotivovaná," prohlásila. Že do Helsinek nepřijely Řekyně, co ji loni připravily v Aténách o medaili, nekomentovala.

Přichází na chuť finskému národu, líbí se jí organizace i benevolence pořadatelů. "Chtěli mi vzít gumu na rozcvičování, asi mysleli, že budu škrtit rozhodčí, ale pak mi ji nechali," řekla. Chybí jí snad jen maso v jídelně. "Nejsou flákoty," pokrčila rameny. "Ale určitě neumřu hlady," ujistila. "A na záchodu chybí štětka, tak si ji snad půjdeme koupit," znovu se rozesmála.

Se spolubydlící Pavlou Hamáčkovou si rozumí. Od tyčkařky si na finále nechá udělat speciální účes v národních barvách. "Barvy jsou připraveny," řekla. "Ale detaily prozrazovat nebudu, uvidíte," dodala tajemně.

Ve finále i Hamáčková

Tyčkařka Pavla Hamáčková se probojovala do finále mistrovství světa v Helsinkách. V kvalifikaci skočila 440 centimetrů na druhý pokus.

Limit byl o pět centimetrů výš, zvládlo jej sedm závodnic včetně suverénky letošní sezóny Jeleny Isinbajevové z Ruska, která překonala laťku s obrovskou rezervou. Naopak bývalá světová rekordmanka Stacy Dragilaová z USA skočila 440 cm až na třetí pokus a nepostoupila.

MS v atletice
Ženy - kvalifikace
Disk (postupující do finále): 1. Cechlová (ČR) 64,26, 2. Sung Aj-min (Čína) 64,15, 3. Sadovová (Rus.) 63,65, 4. Dietzschová (Něm.) 63,53, 5. Grasuová (Rum.) 62,06, 6. Tomaševičová (SČH) 62,02, 7. Antonovová (Ukr.) 61,05, 8. Söderbergová (Švéd.) 59,94, 9. Faumuinaová (N. Zél.) 59,81, 10. Wisniewská (Pol.) 59,66, 11. Ma Šu-li (Čína) 59,43, 12. Fokinová (Ukr.) 59,30.
Tyč (postupující do finále) - skupina A: 1. Rogowská (Pol.) 445, 2. Polnovová (Rus.), Schwartzová (USA) obě 445, 4. Hingstová (Něm.) 445, 5. Boslaková (Fr.) 440, 6. Agirreová (Šp.), O'Haraová (USA) obě 440; skupina B: 1. Isinbajevová (Rus.), Pyreková (Pol.) obě 445, 3. Kao Šu-jing (Čína) 445, 4. Hamáčková (ČR), Ellisová (Kan.) obě 440, 6. Grigorievová (Austr.) 440.

Reklama