Hlavní obsah

Čtvrtý den atletického MS ochromila na dvě hodiny bouře

HELSINKY

Průtrž mračen, bouře a silný vítr ovlivnily dění čtvrtého dne atletického mistrovství světa v Helsinkách. Pořadatelé dokonce přesunuli program některých disciplín na další dny. Věra Cechlová-Pospíšilová si tak odbyde finále disku až ve čtvrtek, o dva dny později, než původně plánovala.

Článek

Na středu byla odložena čtvrtfinále na 200 m mužů a kvalifikace trojskokanů. Dokončeny byly rozběhy na 100 metrů překážek, do nichž nenastoupila kvůli zranění Lucie Martincová.

Desetibojaři první část svého závodu dokončili a Roman Šebrle bude ve středu na premiérový titul mistra světa útočit z druhého místa. V polovině soutěže v Helsinkách ztrácí světový rekordman čtrnáct bodů na Američana Bryana Claye, Tomáši Dvořákovi patří sedmé místo. [celý článek]

V diskařském kruhu stihly pokusy absolvovat jen čtyři diskařky, Cechlová poslala náčiní do vzdálenosti 60,92 metru a vedla. "Věra byla připravená na minutu na tenhle závod, ale myslím, že se z toho během dvou dnů dostane. Házet v optimálních podmínkách pro ni bude lepší," uvedl vedoucí výpravy František Fojt. [celý článek]

Šahín obhájil, Mutolaová jen čtvrtá

Po pauze na dokonale umytém a stále ještě zkrápěném stadiónu se pak v rychlém sledu rozhodlo o třech mistrech světa. Zatímco Katařan Saif Saíd Šahín v závodě na 3000 metrů překážek titul obhájil, Mozambičanka Maria Mutolaová musela přepustit osmistovkařský trůn Kubánce Zulii Calatayudové a sama skončila čtvrtá. Kdysi neporazitelný Dominikánec Felix Sánchez kvůli zranění finále nedokončil a předal žezlo Bershawnu Jacksonovi z USA. Oba sesazení šampioni se v Helsinkách pokoušeli o třetí titul za sebou.

"Dnes to bylo mnohem snazší než v Paříži. Pořád jsem byl sám vepředu a Keňané mě netrápili. Po pěti kolech jsem věděl, že vyhraju," řekl Šahín, který v Paříži ukončil sérii šesti keňských vítězství.

Počasí dnes bylo nevděčné vedle atletů i ke 40 tisícům diváků, kteří už ráno díky kvalifikaci oštěpu zaplnili Olympijský stadión do posledního místa. Dopoledne Tero Pitkämäki i Aki Parviainen natěšené fanoušky nezklamali, ale odpoledne hlediště zaplatilo za svou přízeň daň, neboť kromě hlavní a zčásti i protější tribuny není stadión zastřešen.

Nečekanou situaci řešil i Bubka

Silný proměnlivý vítr přitom komplikoval už dopolední soutěže a především kvalifikaci tyčkařů, ale hlavním problémem v chaotické soutěži nakonec byl zničený stojan. Domácí Matti Mononen při svém pokusu ulomil držák laťky a přes hodinu se nemohlo skákat.

Po diskusích, do nichž se přímo v sektoru vložil i legendární Sergej Bubka, snížili rozhodčí kvalifikační limit z 575 na 560, které ještě před přerušením stihlo přeskočit v druhé skupině šest tyčkařů. V opraveném sektoru se pak pokračovalo a nakonec stačilo k postupu i 545 cm.

"To rozhodnutí bylo správné, v dané chvíli asi nejmoudřejší a v zájmu sportovců. K tomu ten vítr tady, to bylo neštěstí," lamentoval nad nepovedenou kvalifikací Bubka. "Snažil jsem se pomoci to vyřešit, bylo to nečekané a potřebovalo to rychlé rozhodnutí," dodal slavný Ukrajinec.

O medaile nebudou bojovat loučící se Francouz Jean Galfione ani stříbrný olympijský medailista z Atén Toby Stevenson z USA. Muž známý tím, že skáče s ochrannou helmou, se už před soutěží odhlásil kvůli potížím s kolenní šlachou.

O hlavní favoritku přišla před kvalifikací i soutěž dálkařek, protože po rozcvičení vzdala start kvůli zranění stehna vedoucí žena letošních tabulek Irina Simaginová z Ruska. Nekvalifikovala se ani bývalá mistryně světa Italka Fiona Mayová, které chyběly k postupu dva centimetry.

Naopak obhájkyně zlata z Paříže Eunice Barberová bude mít možnost získat v Helsinkách přece jen zlato, o které se marně snažila v souboji s Carolinou Klüftovou v sedmiboji. "Nohy mám trochu unavené a byla bych radši, kdyby byl před finále den volna. Takhle to přijde na mne trochu moc brzo," řekla Barberová.

Reklama

Související témata: