Hlavní obsah

Američtí běžci šikanovali na šampionátu mladší kolegy

HELSINKY

Dva mladí američtí sprinteři opustili atletickou vesnici na mistrovství světa kvůli šikaně. Mluvčí svazu USA Jill Geerová prohlásila, že Američané začali případ prošetřovat. Z vesnice odešli Wallace Spearmon a Tyson Gay, reprezentanti USA na dvoustovce. V Helsinkách kolovaly zvěsti, že se zkušení reprezentanti jako Maurice Green a John Capel snažili 'zaučit' mladé běžce ve výpravě.

Článek

"Jen jsme mladé trochu špičkovali a říkali jim, ať nám vezmou tašky a přinesou pití. Měla to být legrace, v jiných sportech to tak chodí taky," řekl šestadvacetiletý Capel. Gay je o tři roky mladší než on, Spearmonovi je dvacet. "Udělali jsme to poprvé, a ti kluci se naštvali. Chovají se ale jako malé holky, co se pořád drží máminy sukně," přisadil si Capel.

Americké mladíky chování starších kolegů nerozhodilo - Gay dnes svůj meziběh na 200 metrů vyhrál, Spearmon byl druhý a oba suverénně postoupili do semifinále. S Capelem bojují také o místo ve štafetě. Jen Justina Gatlina prý staří 'pardálové' ušetřili, protože je to olympijský vítěz.

Trenér amerických běžců John Smith, který je rovněž osobním Greeneovým koučem, o žádném incidentu dlouho nevěděl. "Nevím, o čem to mluvíte," reagoval dopoledne. Pokud podle něj někdo takové informace šíří, snaží se zničit týmového ducha, který je u Američanů podle Smithe excelentní.

Obětí šikany měl být i překážkář Kerron Clement, který v úterním finále na čtvrtce doběhl čtvrtý. "Nechci o tom mluvit," odbyl nejprve novináře agentury Reuters. Později uvedl, že se "nic nestalo" a on nadále pobývá ve vesnici.

Reklama

Související témata: