Hlavní obsah

Šebrle: Bryan je super kluk, i když mě zmastil

Jel si pro zlato, nakonec se ale musel na mistrovství světa v Helsinkách spokojit 'jen' se stříbrnou medailí. Desetibojaře Romana Šebrleho udolal Američan Bryan Clay. "Závodil tady po oba dny ve velké pohodě, a když už mám s někým prohrát, tak s ním se to dá skousnout," ohlíží se český reprezentant za závodem v rozhovoru pro Právo.

Článek

Vysněný titul mistra světa jste nezískal. Jste ze stříbra zklamaný? Je to sport a musím uznat, že Bryan Clay byl v Helsinkách lepší. Závodil tady po oba dny ve velké pohodě, a když už mám s někým prohrát, tak s ním se to dá skousnout. On je super kluk, mám ho rád. I když mě tady zmastil. Tak se musím snažit, abych byl zase příště lepší já a nandal mu to. Na mistrovství světa 2007 v Ósace nebo ještě líp další rok na olympiádě v Pekingu.

Před desetibojem jste tvrdil, že cokoli jiného než zlato bude zklamáním... To jsem řekl, ale časy se mění. Já jsem vzhledem k tomu všemu i za to stříbro docela šťastný.

Zažil jste někdy při desetiboji tak těžké klimatické a povětrnostní podmínky? Nikdy v životě. Z tohoto pohledu to byl strašný závod a jsem opravdu rád, že ho mám za sebou. Kdyby bylo pěkně, tak ten desetiboj mohl být zajímavější, ale nechci se na to vymlouvat. Počasí bylo pro všechny stejné a Clay se s ním dokázal vypořádat nejlíp. Přitom jsem si myslel, že takové počasí pro mě bude výhoda. Ale jak jsem starší, tak zjišťuju, že mi čím dál víc vadí.

Jak jste se vyrovnával s velkou zimou? Musel jsem se teple obléknout. Triko, dvě mikiny, bunda, dvoje tepláky. Jinak se bojovat nedá.

Druhý den vám určitě nevyšel podle představ. Co vás mrzí nejvíc? Na překážkách jsem měl příšernou startovní reakci. Naštěstí jsem za Clayem nezůstal tak daleko. V těch podmínkách se nedaly čekat kdovíjaké časy. Počítal jsem, že Bryan poběží za normálních okolností tak za 14 a já někde kolem 14,20. Disk byl příšerný. Ten jsem fakt podělal. První zajišťovák byl ještě jakž takž, ale ty dva další pokusy byly hodně pomalé. Přitom jsem si myslel, že dám v pohodě 50 metrů. Mrzí mě to, bodově bych byl někde jinde. Paradoxně se mi tady nepovedly disciplíny, které mi v tréninku nejvíc šly.

Jak jste spokojen s tyčkou? Já v dešti moc skákat neumím. Musím se maximálně hecovat už na první základní pokusy, a to mi bere sílu. Přitom na tréninku jsem skákal 520, i když přes gumu. Výšku 490 jsem vynechal záměrně. Pro mě je to vždycky jen skok, na kterém už se stejně podvědomě připravuju na pět metrů. Teď to nevyšlo. Vítr byl příšerný a já vůbec nebyl v pohodě. Přes to všechno byla ale tyčka dneska z těch disciplín asi nejlepší.

Věřil jste po ní, že byste mohl Claye ještě ohrozit? Chtěl jsem v posledních dvou disciplínách udělat maximum, což se nepovedlo. Oštěp byl taky špatný. Ale když budu upřímnej, tak jsem cítil, že to Bryan nepustí už po disku. Snažil jsem se koukat spíš na sebe než na něj.

Budete stříbro slavit? Určitě. Nejen stříbro, ale i bronz Attily Zsivoczkého. Pro něj je to životní medaile a zároveň senzační úspěch našeho společného trenéra Kupky.

Zbytek šampionátu si budete jen užívat? Stoprocentně. Nabalím se a budu chodit fandit na stadión.

Reklama