Hlavní obsah

Dvořáka zradila v Helsinkách tyčka

Jan Krůta, Michal OsobaPrávo

Ještě po šesti disciplínách to vypadalo, že helsinský příběh Tomáše Dvořáka může skončit happyendem. Ze šestého místa ztrácel na bronzového Estonce Rahnua necelých 200 bodů. "V ten moment jsem věřil, že medaile je reálná," říkal Fin Mika Järvinen, který Dvořáka v Helsinkách vede místo kouče Luďka Svobody.

Článek

Jenže sedmá disciplína - tyč - veškeré naděje třiatřicetiletého vícebojaře zhatila. Úspěšně založil na 420 cm, ale to bylo vše. "Tam jsem přišel tak o 180 bodů," litoval trojnásobný mistr světa.

Na Evropském poháru v Jyväskylä, kde splnil i přes doznívající zdravotní potíže limit pro světový šampionát v Helsinkách, překonal o půl metru více. "Kdybych tady skočil těch 440, snad bych se do toho dostal taky a bylo by to lepší, ale to jsou jen kdyby," krčil rameny.

Nevymlouval se, i když vítr se po celou dobu soutěže na Olympijském stadiónu nepříjemně točil. "Je tady pitomý počasí, ale s tím já se přece musím vyrovnat. Mně se točil stejně jako ostatním a ti to taky zvládli. Podělal jsem si to sám," přiznal Dvořák.

Ani pravý kotník, který si narazil při závodech v Helsinkách krátce před šampionátem, na jeho nepovedené tyčkařské vystoupení vliv neměl. "V tyči se odráží z levé nohy, takže s tím nebyl problém," tvrdil Järvinen.

Dvořák, který se na šampionát nechal odbarvit na blond, byl více zklamaný svým výkonem než tím, že předčasně vypadl z boje o medaili. "Na ni jsem během závodu opravdu nemyslel, visela hodně vysoko," říkal Dvořák.

Reklama