Hlavní obsah

Proti zimě chrání atlety bundy i hřejivka

HELSINKY

Srpnové počasí v Helsinkách se nevyvedlo. Deštníky, pláštěnky a teplé bundy jsou součástí výbavy všech fanoušků, kteří na Olympijský stadión zamíří. Ale seveřané jsou na podobný nečas zvyklí, a tak i v nejhorších podmínkách zůstává spousta z nich na nekrytých tribunách. Asi desítka švédských fanoušků ve žlutomodrých dresech se za sílícího deště snaží roztleskávat ochozy.

Článek

Finové si nenechávají atletiku znechutit, vždycky se mohou schovat do útrob stadiónu. Hůře jsou na tom atleti: pokud se nestrhne taková průtrž jako v úterý, závodit musí.

Tomáš Dvořák si mezi pokusy v disku nasazoval kulicha, běžci zůstávali v šusťákových bundách co nejdéle před startem, jak jen to šlo. Důležitou práci odvádějí i maséři. "Pořádně mě namazali hřejivkou, připadala jsem si, jako bych byla v Africe," libovala si po kvalifikaci diskařek Věra Cechlová-Pospíšilová.

Jenže ta pravá studená fronta dorazila do Helsinek až ve středu, teplota klesla pod 15 stupňů. Navíc ji doprovázel pořádný vítr. Při prvním rozběhu na 110 m překážek foukal včera protivítr o síle 5,1 m/s! Navíc se neustále točil. "Foukal mi snad celou dobu proti," stěžovala si překážkářka Zuzana Hejnová. Ta si dostatečně dobře prostudovala předpověď počasí, a tak se na cestu na chladný sever dostatečně vybavila.

"Mám tu dvě teplákové soupravy, jednu šusťákovou, elasťáky, bundy," vypočítával benjamínek české výpravy. Přesto ji místní počasí zaskočilo. V úterý se vyrazila spolu s dalšími sportovci podívat na nakonec neuskutečněné finále diskařek, jenže lístky dostala na odkrytou část ochozů. "Takové počasí jsem při závodech ještě nezažila," kroutila hlavou devatenáctiletá Hejnová.

Na dráze v tu dobu byly tři milimetry vody. "Je mi 37 let, ale tohle jsem ještě neviděl," říkal finský vícebojařský trenér Mika Järvinen, jenž v Helsinkách vede Dvořáka. "Takové počasí je i ve Finsku touto dobou neobvyklé," dodal seveřan.

Překvapená ze situace byla i výškařka Iva Straková, která už má finále za sebou, ale v Helsinkách zůstává až do konce MS. "Asi se dalo čekat, že ve Finsku nebude zrovna teplo, ale počasí jak v říjnu čekal málokdo. V téhle spoušti dokončit soutěž je podle mě nadlidský výkon," vysekla poklonu nejen desetibojařům.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články