Hlavní obsah

Šebrle bude mít těžký úkol sebrat Clayovi korunu

HELSINKY

Vláda českých desetibojařů světu může v nadcházejících letech skončit. Od roku 1997 nejprve Tomáš Dvořák a posléze Roman Šebrle platili za krále mezi multiatlety, v letošním roce však 'dozrál' Bryan Clay, nástupce Toma Pappase. Má stříbro z olympiády a ve středu vyhrál mistrovství světa. Je mladý a v Helsinkách potvrdil, že má obrovský potenciál.

Článek

V příštích letech může vrátit žezlo definitivně do Ameriky, která o vládce Dana O'Briena přišla na konci devadesátých let.

Clay přitom do Helsinek na šampionát neodletěl s myslí favorita, od desetiboje v Götzisu byl totiž zraněn, trápilo ho nalomené žebro. "Sebevědomí mi chybělo," připustil po závodu pětadvacetiletý Američan. "Ale věci se mění. Závod se začal vyvíjet jinak, začalo se mi dařit. Byl to nejtěžší desetiboj v životě a já jsem cítil, že ho chci vyhrát," pravil.

Olympijský vítěz z Atlanty 1996 O'Brien dokončil poslední desetiboj v roce 1998 a o rok později přišel o světový rekord, jenž mu Dvořák sebral v Praze. V Götzisu 2001 pak Šebrle překonal hranici 9000 bodů a čeští desetibojaři neměli konkurenci. Už v roce 2003 na mistrovství světa však vystrčil růžky další Američan Pappas a loni Šebrleho Clay prohnal na olympiádě.

Američan má na 9000 bodů

A v dalších letech to může zůstat stejné. Zatímco Šebrlemu je třicet let a nejspíš se už jen s obtížemi bude dostávat na hranici 9000 bodů, o pět let mladší Clay se stále zlepšuje. Není sice vysoký, ale mezi desetibojaři je jasně nejrychlejší, letos neuvěřitelně zesílil a pokud zlepší techniku a stabilizuje výkonnost při skocích, nebude mít soupeře.

"Má na to, aby udělal 9000 bodů," připustil v Helsinkách Šebrle. Jeho osobní rekordy se s výjimkou všech hodů a skoku o tyči datují do doby, kdy ještě trénoval u Zdeňka Váni. Je silnější, ale chybí mu rychlost. "Je mi jasné, že už to osobní rekordy nebudou, ale letos mi chyběly v tréninku ty dva měsíce volna po olympiádě," nevzdával se však český světový rekordman. "Přesto věřím, že se mi 9000 bodů ještě jednou sejde," řekl už před šampionátem staronový vicemistr světa.

Clay není velkohubý Američan, jakým byl O'Brien. "Atletika není nejdůležitější," řekl Clay, kterému se před měsícem narodil syn Jacob. Od té doby se snaží každou neděli chodit do kostela.

Clay startoval na svém třetím MS

Startoval na svém třetím MS, v Edmontonu a Paříži závod nedokončil. "Takže vyhrát bylo skvělé, zvedlo mi to sebevědomí. Jsem teď mentálně silnější," řekl.

Už při pohledu do Clayova obličeje je zřejmé, že to není ryzí Američan. Jeho matka pochází z Japonska, ale narodil se v Austinu a vyrůstal na Havaji. Víceboj začal brát vážně před třemi lety. Ochrannou ruku nad ním drží Kevin Reid, někdejší trenér dalšího bývalého amerického vícebojaře Chrise Huffinse. Právě čtvrtý desetibojař z olympijských her v Sydney dal oba dohromady. A Clay už je slavnou postavou. Na havajských ostrovech dokonce slaví 4. srpna 'Den Bryana Claye' na počest prvního olympijského medailisty z oblasti.

Šebrle věří, že až do olympiády v Pekingu bude Clay na velkých podnicích stále druhý, ale pokud se uzdraví operovaný Pappas, mohou v dalších letech českému desetibojaři Američané vážně zkřížit plány na obhajobu olympijského vítězství.

"Do Ósaky a Pekingu udělám ještě hodně práce," prohlásil Clay v Helsinkách směrem k mistrovství světa a olympiádě. Potenciál má velký, jeho osobní rekordy dají už nyní součet 9248 bodů...

Reklama