Hlavní obsah

Podle delegáta IAAF čeští desetibojaři pravidla neporušili

HELSINKY

Roman Šebrle a Tomáš Dvořák zřejmě neporušili pravidla, když před závěrečným během na 1500 metrů na mistrovství světa dostali nitrožilní infuzi. Podle Juana Alonsa, delegáta lékařské komise IAAF, která celý případ nyní vyšetřuje, by desetibojaři museli infuzí maskovat doping. Oba čeští atleti byli po závodu testováni a výsledky by měly být známy odpoledne, nejpozději v sobotu ráno.

Článek

Podle Alonsa infuze jako taková není podle pravidel mezinárodní federace IAAF zakázána, nesmí však pomáhat zvyšovat výkonnost či krýt zakázané podpůrné látky. Mluvčí IAAF Nick Davies navíc připomněl, že do stanovené lhůty 30 minut po skončení závodu žádná z výprav nepodala protest.

Lékař Petr Sikora dnes řekl novinářům, že desetibojařům podal injekčně 20 mililitrů pětiprocentního roztoku glukózy. Ta se používá jako rychlý zdroj energie. Vedení české výpravy nyní celou situaci řeší s IAAF. Podle pravidel antidopingové agentury WADA však může lékaři za porušení pravidla o metodě hrozit čtyřletý či doživotní zákaz činnosti.

"Oba desetibojaři nepoužili žádnou zakázanou látku a jsem přesvědčen, že se proti pravidlům neprovinili," prohlásil před novináři vedoucí české výpravy František Fojt. "Nevidíme žádný problém v tom, že během závodu byli desetibojaři podporováni maséry, fyzioterapeuty a lékaři, samozřejmě v povolených dimenzích," uvedl.

Na případ upozornili Finové

Českým desetibojařům by v případě prokázání porušení dopingových pravidel - nikoli užití zakázaných látek - hrozilo vyloučení ze závodu a dvouletý trest zákazu činnosti. Atleti dostali pomoc od lékařů v odpočinkové místnosti, kde v tu chvíli bylo několik dalších desetibojařů. Celou kauzu posléze otevřelo vedení finské výpravy, které na případ upozornilo IAAF.

Za velmi vážnou považuje situaci šéf exekutivy českého antidopingového výboru Jan Chlumský. "Pokud je to pravda, jde o velmi závažné porušení pravidel a může to pro ně skončit tvrdým trestem," nechal se slyšet v rozhovoru s novináři Chlumský. V pravidlech WADA doslova stojí, že nitrožilní infuze jsou zakázané kromě akutních legitimních lékařských účelů.

Nepřehledná situace

"Tato formulace není zcela šťastná a bude záležet na její interpretaci," prohlásil Chlumský. "Bude důležité, zda její podání bude lékařský odůvodnitelné. Není to legrace," řekl Chlumský. To však nepotvrdil Alonso. Pokud desetibojaři infuzí nepomáhali zvyšovat svou výkonnost či se nesnažili maskovat doping, podle jeho slov pravidla neporušili.

Situace ale stále zůstává značně nepřehledná: zatím není zcela jasné ani to, zda mohou během závodu atlety ošetřovat týmoví, nebo výhradně oficiální lékaři. Rozdíly jsou také mezi pravidly mezinárodní atletické federace IAAF a novým kodexem mezinárodní antidopingové agentury WADA, který je platný od začátku letošního roku.

Reklama