Hlavní obsah

Glukóza zachránila atletům zdraví, tvrdí lékař

Lékař české atletické výpravy na mistrovství světa v Helsinkách Petr Sikora se snažil podáním glukózy desetibojařům Romanu Šebrlemu a Tomáši Dvořákovi odvrátit nebezpečí poškození zdraví atletů kvůli aktuálnímu nedostatku cukru v organismu. Čeští reprezentanti čelí podezření z porušení pravidel.

Článek

Sikora prožil s desetibojaři dvoudenní martýrium za deště, větru a zimy. Během závodu jim podával sladké tekutiny a tyčinky, ale to se prý se míjelo účinkem. "Situace vyžadovala z důvodu odvrácení poškození zdraví závodníků, kteří byli vzhledem k počasí a náročnosti soutěže vyčerpáni, aby byla jejich snížená hladina cukru v těle okamžitě vyrovnána," vysvětloval dnes v Helsinkách v rozhovoru s novináři Sikora.

Pravidla světové antidopingové agentury WADA se v tomto případu rozcházejí s pravidly IAAF a hovoří o tom, že nitrožilní aplikace jsou zakázané vyjma akutních legitimních lékařských účelů. To byl podle Sikory tento případ. "Byly shledány stavy hypoglykémie jako zvýšený puls, kolapsové stavy, mžitky před očima, které běžnými prostředky nebylo možno odvrátit," uvedl lékař, v jehož kompetenci bylo situaci řešit.

Sikora tudíž okamžitě po skončení hodu oštěpem rozhodl o aplikaci 20 mililitrů pětiprocentní glukózy. "To bylo nejmenší možné množství koncentrace, která zabránila poškození zdraví závodníků vyplývajícího z extrémního zatížení a z extrémních klimatických podmínek," prohlásil lékař, který s atlety spolupracuje osm let a k podobnému kroku se prý odhodlal poprvé.

Jiné prostředky nezabíraly

"Není zvykem podávat cukr tímto způsobem, ale vyplývala to z aktuální situace. Není to obvyklý postup," uvedl. "Snažili jsme se jinými prostředky, ale nedařilo se," dodal. K aplikaci došlo v místnosti, kam mají přístup atleti, masér, fyzioterapeut, lékař a osobní trenér. "Kdybychom chtěli dělat něco nekalého, tak jsme šli pryč, aby nás nikdo neviděl," upozornil Sikora.

Sikora upozornil, že pro lékaře je prioritní zdravotní stav sportovce. "Bylo to třeba akutně řešit, což pravidla povolují," bránil se veškerým obviněním. "Aplikací glukózy jsme organismy uvedli do normálního fyziologického stavu," řekl. Dodal, že glukóza je běžnou součástí tělesných tekutin, není v žádném případě považována za doping, ani jej nekryje.

Lékař glukózu s sebou běžně vozí, neboť se stará o celý tým a kritický stav u některého z členů není vyloučen. "Ale saháme k tomu pouze v extrémních případech," řekl. Šebrle s Dvořákem podle jeho slov dostali jednorázovou dávku injekční stříkačkou. V místnosti, kde k aplikaci došlo, byl v konečném pořadí devátý finský desetibojař Jaakko Ojaniemi, jenž na to posléze ve spolupráci s koučem a finskými novináři poukázal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články