Hlavní obsah

Bronzy z MS nejsou jediným poutem mezi Hamáčkovou a Cechlovou

HELSINKY

Potkali se už v roce 1992 na žákovských závodech v Ostravě, a to v koulařském sektoru. Tehdy čtrnáctiletá Pavla Hamáčková a o rok mladší Věra Pospíšilová. Obě zavedla kariéra nakonec k jiným disciplínám, ale spolubydlící na pokoji 64 v atletické vesnici při mistrovství světa v Helsinkách si od té doby rozumějí.

Článek

Jakoby na obě atletky ve finské metropoli působily nadpřirozené síly. Sdílejí stejný pokoj a oběma bylo odloženo finále vinou rozmarů počasí. Musely tak ve Finsku nedobrovolně strávit dva dny navíc. A když si do vlasů vzájemně vpletly na finále trikolory, přineslo jim to oběma bronzovou medaili. "To je všechno jen náhoda," mávla rukou tyčkařka Hamáčková při rozhovoru s novináři.

Dnes dostaly blahopřejný telegram od prezidenta republiky Václava Klause. "To abych se přepudrovala, až si to budu číst," vtipkovala dobře naložená diskařka Cechlová-Pospíšilová. Své medailové úspěchy ve Finsku moc neslavily. "Až doma, tam si to víc užijeme," tvrdily unisono. "Už je to dlouhé, všichni jsou unavení," vysvětlila Hamáčková důvod střídmé oslavy. Daly si prý sklenku šampaňského a finské pivo Lapin Kulta. "No, není tak dobré jako české," culila se Cechlová.

Štěstí přinesla i vlajka

Závod své kamarádky prožila na stadionu, zatímco Hamáčková při soutěži diskařek měla ještě před závody, a tak zůstala ve vesnici. "Byla jsem nervóznější než při svém závodu," přiznala diskařka, že tyčkařskou soutěž prožívala.

Hamáčková dostala při odchodu na stadion od své spolubydlící vlajku. Ještě mokrou, jak si s ní užívala v dešti na stadionu po zisku své medaile. "Budeš jí určitě potřebovat," řekla prý Hamáčkové. A jako kdyby tím její nečekaný bronzový úspěch předpověděla, i Hamáčková vybojovala cenný kov s vyrytým jménem a disciplínou, který o den dříve vyhrála diskařka. "Mám tam obě jména i s háčkama," chlubila se Cechlová a ukazovala medaili novinářům.

Ty dva bronzové cenné kovy z jednoho pokoje se však v Helsinkách nepotkají, neboť Hamáčkovou čeká vyhlašování dnes večer, zatímco Cechlová už bude v Praze. "Ale potkají se doma, my se navštěvujeme. A budeme je rozmnožovat," řekla diskařka.

Uvažují o mateřské pauze?

Vyhovují si v tréninku i v životě, chodí spolu často do posilovny, na Kanárských ostrovech při soustředění rovněž sdílely jeden pokoj. "Obě se respektujeme, jsme k sobě upřímné," řekla Hamáčková. Cechlové prý třeba vytkla, že je cholerik. "Ale já přeci nejsem cholerik!" křikla na ni se smíchem Cechlová.

Budou bydlet spolu i na mistrovství světa za dva roky v Ósace? To je ve hvězdách. "Pokud bude sloužit zdraví," řekla Hamáčková, kterou dva roky trápil zraněný kotník. "A musíme se také domluvit na (mateřské) pauze," dodala mnohoznačně Cechlová.

Reklama