Hlavní obsah

Železný se postavil za desetibojaře, pravidla musí znát tým

HELSINKY

Oštěpař Jan Železný přijel na mistrovství světa v Helsinkách jen na jeden den, přesto si našel čas na Romana Šebrleho a Tomáše Dvořáka. Téma hovorů bylo jasné - páteční kauza kolem jejich podezření z porušení dopingových pravidel. Finové si stěžovali na údajně zakázaný postup českých atletů při nitrožilní aplikaci glukózy před závěrečným během na 1500 metrů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Železný.

Článek

"Kluci jsou z toho hodně nešťastní, protože je to nějakým způsobem zasáhlo a poškodilo. To je na tom to úplně nejhorší," řekl oštěpař, který má k zemi tisíce jezer vřelý vztah a mezi Finy mnoho kamarádů. "Asi se někde stala chyba, ale Roman s Tomášem za to nemohou, a přitom ten skandál postihl hlavně je," upozornil Železný. "Jestli bylo nějaké pochybení, ti dva jsou v tom nevinně," postavil se za desetibojaře.

Podle Železného problém zřejmě vznikl z neznalosti kodexu světové antidopingové agentury WADA, který platí od letošního roku a kde jsou oproti minulosti změny. "To jsou strašné změny. Nyní třeba platí, že pokud dostanete nějaký kortikoid, tak v tu chvíli musíte poslat na IAAF oznámení. Dřív stačilo jen mít u sebe papír. Takové věci musí někdo hlídat," vysvětloval. "Já ty řády taky neznám," doplnil.

Železný: Sikora je super doktor

Oštěpař nechtěl spekulovat, proč Finové české desetibojaře obvinili. Zastával se jich. "Atlet sem jede sportovat, na všechno ostatní je tým, který mu zajišťuje servis. Nemůže si přeci hlídat úplně všechno, nebo co se může a co ne. Jinak by se z toho zbláznil," prohlásil Železný. "Je mi líto Sikory, to je super doktor," připomněl lékaře, který desetibojařům injekci s glukózou podal. "Nevím, jestli měl všechny informace," uvedl.

Atlet má mít podle Železného takový servis, aby se nemusel starat o nic. "Byl problém. Ale byl z toho důvodu, že si lidé, kteří se v tom mají vyznat, mají přečíst pravidla, co se kdy může. Neskandalizoval bych to však směrem k závodníkům. Ti musejí někomu důvěřovat," uvedl Železný, který se o celém případu dozvěděl až v pátek večer. "Je to strašné. Na klucích se to podepsalo, to je stín, který se s nimi potáhne. A neudělali nic!" dodal.

Reklama