Hlavní obsah

Bába: Závod jsem nezvládl psychicky

HELSINKY

Bez medaile skončila na atletickém mistrovství světa jedna z nadějí české výpravy na medaili, výškař Jaroslav Bába. Mladý atlet se musel v Helsinkách spokojit s pátým místem a po závodě nezdar přičítal hlavě. "Nezvládl jsem to psychicky," říká Bába v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Páté místo je určitě méně, než jste sám čekal. Co tomu říkáte?Jsem zklamaný, protože jsem za úspěch považoval jen medaili. Vždyť 229 na první pokus stačilo na stříbro... Já to dal napodruhé a jsem pátý. Věděl jsem, že mám i na těch 232, ale závod jsem nezvládl. Byl jsem pod tlakem a nevyšlo to. Nedokázal jsem se zkoncentrovat, bylo to hlavně v hlavě. Psychika dělá ve výšce strašně moc.

Když jste napoprvé shodil 229, napadlo vás, že jste tím přišel o medaili? Vůbec ne, myslel jsem, že medaile se budou brát až za 232. Jsem naštvaný, medaile visely opravdu hodně nízko. Asi jsem si to štěstí vybral v dosavadní části sezóny.

Zažil jste někdy podivnější závod? Třeba halové mistrovství světa 2004, kdy jsem bral bronz za 225.

Čím si vysvětlujete, že se neskákalo tak vysoko? Všichni mi přišli dost nervózní, jinak nevím.

Co říkáte nečekanému mistru světa Ukrajinci Krymarenkovi?Skákal v klidu, celou soutěž byl vyrovnaný. Strašně mu zlato přeju, je to moc skromný kluk. Dnes z nás byl nejlepší a zaslouží si titul. Považoval jsem ho za takového černého koně. Letos už měl skočeno 233. Na mistrovství Evropy do 22 let skončil na třetím místě, tam jsem ho porazil. No a teď vyhrál mistrovství světa...

Byl jste před závodem hodně nervózní? Padlo to na mě, přeci jen je to mistrovství světa. Byl jsem ze všech stran považovaný za favorita, ale nezvládl jsem to. Musím si na to teprve zvyknout. Zkušeností není nikdy dost. Na druhou stranu je mi teprve dvacet a pořád toho můžu ještě hodně dokázat.

Jak budete zahánět chmury? Nevím, nejradši bych šel spát.

Velkým šokem je až sedmé místo švédského favorita Holma. Překvapil vás jeho výpadek? Počítal jsem, že bude mít medaili, ale něco mi říkalo, že nevyhraje. Poslední závody moc dobře neskákal.

Co vás čeká po šampionátu? Půjdu všechny zbývající závody Zlaté ligy, finále Grand Prix v Monaku, mítink v Německu a taky finále české extraligy.

Reklama