Hlavní obsah

Ruský dopingový skandál bude vyšetřovat i bývalý šéf WADA Pound

Montreal

Bývalý šéf Světové antidopingové agentury (WADA) Dick Pound povede tříčlennou skupinu WADA, jež bude vyšetřovat údajný systematický doping v Rusku, na který upozornila německá televizní stanice ARD. Dalším členem komise je Richard McLaren, třetí člen bude oznámen později. Vyšetřování začne v lednu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Rusko. Ilustrační foto.

Článek

Komise WADA se bude zabývat nejen informacemi o dopingu, jeho zakrývání a s tím spojenou korupcí zveřejněným v pořadu ARD, ale i "dalšími informacemi získanými z jiných zdrojů". Uvedl to současný šéf WADA Craig Reedie.

Poundovo jmenování do komise naznačuje, že agentura hodlá celou kauzu rozkrýt skutečně důkladně. Zkušený kanadský funkcionář proslul ve svém funkčním období 1999-2008 v čele agentury jako nesmlouvavý bojovník proti dopingu. Předtím Pound vedl interní vyšetřování Mezinárodního olympijského výboru týkajícího se skandálu volby Salt Lake City coby pořadatele ZOH 2002, které skončilo rezignací či vyloučením deseti členů MOV.

Ruskou dopingovou aféru vyšetřuje i nezávislá etická komise mezinárodní atletické federace IAAF, jejíž prezident Lamine Diack ustanovení komise WADA přivítal. "WADA bude mít při vyšetřování naši plnou podporu," řekl Diack.

Do skandálu je zapletený i jeho syn Papa Massata Diack, jenž do vyřešení případu ukončil své působení v roli marketingového poradce IAAF. Funkce se vzdal také pokladník federace Valentin Balachničev, který je zároveň hlavou ruské atletiky.

V pořadu ARD se mimo jiné úřadující olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Maria Savinovová přiznala k užívání dopingu. Trojnásobná vítězka Chicagského maratonu Lilija Šobuchovová zase údajně zaplatila 450.000 eur (zhruba 12,4 milionu korun) ruským funkcionářům, aby unikla trestu za doping. Když byla později distancována, část peněz dostala zpět. ARD tvrdí, že našla spojení mezi údajně vrácenou částkou 300.000 eur a Balachničevem a Diackem mladším.

Viceprezident IAAF Sebastian Coe v neděli uvedl, že ruský skandál může mít na atletiku podobně zničující dopad jako aféry Bena Johnsona a Marion Jonesové.

Reklama