Hlavní obsah

Na Weltklasse v Curychu budou závodit i Železný a Bába s Tonem

Osmnáct úřadujících mistrů světa z Helsinek a třináct olympijských vítězů z Atén ozdobí páteční atletický svátek, tradiční mítink Weltklasse v Curychu. V polovině lukrativního seriálu Zlaté ligy jsou ve hře o milion dolarů už jen sprinterka Christine Arronová z Francie a ruská trojskokanka Taťjana Lebeděvová, které jako jediné vyhrály všechny dosavadní tři závody.

Článek

Po absenci na světovém šampionátu se představí oštěpař Jan Železný, do soutěže ve skoku vysokém nastoupí Jaroslav Bába a na poslední chvíli se do sestavy výškařů vešel také osmý muž z Atén Svatoslav Ton. "Bylo bylo to trochu nejasné, ale byl první na čekačce, takže jsme s tím tak trochu počítali," řekl manažer Varhaník. Tona čeká stejně jako Bábu série mítinků Curych, v neděli Eberstadt a další Zlatá liga v Bruselu příští týden v pátek.

Obě adeptky na podíl z jackpotu si budou chtít napravit reputaci po nezdaru v Helsinkách. Evropská rekordmanka Arronová skončila ve finále stometrového sprintu na třetí pozici za Američankou Lauryn Williamsovou a Veronikou Campbellovou z Jamajky, Lebeděvová se dokonce kvůli zranění kotníku a Achillovy šlachy den před finále trojskoku odhlásila.

Arronová si letos věří

"Zlatá liga existuje už několik let, ale letos cítím, že to mohu dokázat," řekla Arronová, kterou budou chtít porazit vedoucí žena světových tabulek Chandra Sturrupová a mistryně světa z dvoustovky Allyson Felixová. "Když se budu koncentrovat na sebe a ne na Američanky, mohu vyhrát. Ale jsou před námi ještě tři závody," upozornila Francouzka.

Železný v Helsinkách neházel, neboť se necítil fit na dva závody ve dvou dnech po květnové operaci achillovky. Helsinky navštívil, ale pouze na jeden den na pozvání sponzora. "Absolvoval jsem dobré tréninky, návštěva Helsinek mi neuškodila," vzkázal z Curychu světový rekordman. "Těším se na to, chci ostatním ukázat, že jsem to ještě nezapomněl," prohlásil před mítinkem, který se uskuteční tradičně ve skvělé kulise na vyprodaném stadionu.

Bába se chce v Curychu rehabilitovat

Bábovi se závod na mistrovství světa nevydařil, mohl se stát mistrem světa, ale 232 cm tentokrát neskočil. Navíc jednou chyboval na 229 cm a přišel i o medaili. "Byl to výpadek a chci to dokázat v Curychu," řekl. V dosavadním průběhu Zlaté ligy si připsal již tři druhá místa. "Cítím, že mám opravdu dobrou formu, chci ji zužitkovat," uvedl český rekordman s osobním maximem 237 cm.

Velkým tahákem bude sprint na 100 metrů, který poběží dvojnásobný mistr světa Američan Justin Gatlin. Proti němu nastoupí krajan Maurice Greene, jenž se na MS vinou zranění nekvalifikoval. Ve startovní listině je i světový rekordman z Jamajky Asafa Powell, podle posledních zpráv ale zřejmě vinou zranění třísla, kvůli němuž neběžel ani na MS, s Američany síly nezměří.

Několik hvězd největšího kalibru bude v Curychu chybět. O tyči nebude skákat světová rekordmanka Jelena Isinbajevová z Ruska, krátké překážky nepoběží olympijská vítězka Joanna Hayesová z USA, která ve finále MS upadla na poslední překážce. O třinácté curyšské vítězství v běhu na 800 metrů za sebou bude usilovat dvaatřicetiletá mosambická běžkyně Maria Mutolaová.

Reklama