Hlavní obsah

Šebrle si chce stominutový desetiboj v Rakousku užít

PRAHA

S cílem hlavně si užít závod a pobavit se atletikou odjel na páteční stominutový desetiboj do rakouského Wolfsbergu Roman Šebrle. Dvojnásobný vicemistr světa nastoupí do hektického víceboje vměstnaného do hodiny a čtyřiceti minut potřetí v kariéře, ale žádné plány na výkon nespřádá. Bude se prý bavit a vzal s sebou manželku Evu i syna Štěpána.

Foto: ČTK/AP

Roman Šebrle

Článek

"Aby tomu trochu přičichl, aby věděl, co ho čeká, aby věděl, jak desetiboj bolí. A ten stominutový bolí pořádně," vtipkoval Šebrle. Loni ve Villachu vyhrál součtem 7842 bodů, předloni ve Schwechatu u Vídně nasčítal dokonce 7989 bodů, ale kvůli překročení časového limitu o 42 sekund přišel Šebrle o stejný počet bodů, takže osobní rekord má hodnotu 7947 bodů.

Šebrle si opět vyskládá všechny páry bot vedle sebe, aby se nezdržoval při přezouvání, desetiboj absolvuje v jediném dresu. Největším problémem bude běh na 400 metrů, při kterém se svaly na nohou zaplaví kyselinou mléčnou, a následný závod na 110 metrů překážek. Jeden okruh tudíž nemůže běžet naplno. "Když se povede pokus v technických disciplínách, další už nepůjdu," plánoval.

Šebrleho láká 8000 bodů

Kvůli aféře s glukózou na MS v Helsinkách chvíli uvažoval o konci sezony, nakonec se ale rozhodl jinak. "Mám to rád, bude to pohodička," povídal Šebrle. Nemá prý představu, jaký výkon předvede. "Trénoval jsem minimálně, přesto výkony byly možná lepší, než před mistrovstvím světa," řekl desetibojař.

Láká ho 8000 bodů, ale ví, že motivace už není taková. "Po tak velkém závodu se už člověk nesoustředí naplno. Jedu tam hlavně za legrací," dodal.

Soupeři světovému rekordmanovi Šebrlemu budou stejní atleti jako při trojboji na Zlaté tretře v Ostravě - tréninkový partner a bronzový z MS Maďar Attila Zsivóczky a pátý muž z helsinského šampionátu Rus Alexander Pogorelov. Závodit nebude vinou zdravotních potíží mistr světa Američan Bryan Clay, který již údajně ukončil sezonu. Desetiboj začne v 18:15.

Reklama