Hlavní obsah

Isinbajevová kraluje nejen tyčkařkám, ale i ruským celebritám

BRUSEL

Ruský tisk má jasno: královna ženské tyčky Jelena Isinbajevová je společně se světovou tenisovou jedničkou Marií Šarapovovou momentálně největší ruskou sportovní celebritou. Obě spojuje nejen kralování světovým tabulkám, ale i vizáž modelky. Isinbajevová, která chce dnes při pátém dílu Zlaté ligy v Bruselu znovu posunout hodnotu světového rekordu (5,01 metru), se ale za celebritu nepovažuje.

Článek

"Je pravda, že pokud mám věřit ruskému tisku, tak já a Maria jsme stejně populární. To mě pochopitelně těší," svěřila se Isinbajevová během tiskové konference v jednom z luxusních bruselských hotelů.

Na hvězdné manýry si prý ale nehodlá zvykat. "Ochranku si pořizovat nebudu. Lidi mě na ulici poznávají, ale jsou milí a většinou si udržují odstup," říká žena, často přezdívaná "Bubka v sukních".

Konto se plním díky prémiím

Bankovní konto třiadvacetileté tyčkařky se pěkně plní díky prémiím za překonávání rekordů v úctyhodně pravidelném rytmu. Světový rekord pod širým nebem za něco málo přes dva roky překonala už osmnáctkrát - přidává totiž centimetr po centimetru.

Isinbajevová ale tvrdí, že na peníze při překonávání rekordů moc nemyslí. "Jdou rovnou do banky. Jediným mým plánem v blízké době je pořídit si vůz BMW X5," prozradila tyčkařka.

Rozhodně prý neplánuje, že by se kvůli daňovým výhodám podobně jako mnoho jiných úspěšných profesionálních sportovců přestěhovala do Monaka. "Rovnováhu nacházím doma ve Volgogradu," říká Ruska. K tréninku a dalšímu pokroku prý potřebuje své rodiče a rodinné zázemí. "Uvidíme, co bude, až skončím kariéru," říká.

Sport i show

Šarmantní a emotivní Isinbajevová spontánně popisuje, jak ji závodění baví. "Atletika je sport, ale taky show. A o dobré show se vždycky snažím," říká bývalá gymnastka.

Důvody, proč se v 15 letech dala na skok o tyči, vysvětluje poeticky: "Zbožňuji létání, pocit svobody. A tyčka mi dává tyto pocity, které potřebuji, abych se cítila fajn," říká Isinbajevová. Atletiku nepovažuje za své řemeslo, je prý stále její vášní. "Zdaleka se mně ještě neomrzela," ujišťuje.

Důkazem může být její prohlášení, že se cítí na to, aby svůj současný rekord vylepšila ještě o deset až 15 centimetrů. "Loni jsem vyměnila tyč a změnila rozběh. Ještě nejsem na svém maximu," tvrdí Ruska.

Reklama