Hlavní obsah

Šebrle vyhrál stominutový desetiboj v Rakousku

WOLFSBERG

Olympijský vítěz Roman Šebrle vyhrál stominutový desetiboj v jihorakouském Wolfsbergu. V exhibiční soutěži, kterou v předchozích dvou letech hostila jiná rakouská města Villach a Schwechat, triumfoval už potřetí. V letošním klání, které ovlivnilo chladné počasí, nasbíral celkem 7510 bodů.

Článek

O 59 bodů však vzápětí přišel kvůli překročení časového limitu soutěže o necelou minutu přesto, že k jednotlivým stanovištím se závodníci nechali po dráze převážet v otevřených automobilech, aby neztráceli čas. Šebrleho konečný součet tak měl nakonec hodnotu 7451 bodů, čímž výrazně zaostal za výkony z minulých ročníků (7842 a 7947 bodů).

"Chtěl jsem si to užít, protože tohle je hlavně exhibice pro fanoušky," řekl úřadující světový rekordman v rozhovoru pro ČTK. "S některými výkony jsem spokojený, s jinými ne, nejvíce asi s oštěpem. Bývala to moje parádní disciplína, ale letos mi opravdu nelétá. Házím ho špatně," dodal kriticky.

V hledišti i manželka a syn

Nejlepší výkony předvedl Šebrle před necelými dvěma tisícovkami diváků ve vrhu koulí (15,42 metru) a v tyčce (480 cm). Vedl od samého začátku a vyhrál celkem čtyři disciplíny, nicméně s oficiálně naplánovaným výkonem 8057 bodů se prý rozloučil již ráno, když se rozpršelo. Hustý déšť ustal jen pár minut před zahájením závodu.

"Tušil jsem, že to nebude nijak zvláštní výkon, i psychika je v tu chvíli úplně jiná. Osm tisíc bodů by se dalo udělat, kdyby všechno vyšlo a navíc ještě v období před nějakým vrcholem sezony, kdy člověk sbírá síly. Teď po mistrovství světa už jdeme spíš dolů," vyložil rodák z Lanškrouna, jemuž přímo na stadionu drželi palce manželka Eva a syn Štěpán.

Druhý skončil Šebrleho tréninkový partner a bronzový medailista z Helsinek Attila Zsivóczky, který získal 7234 bodů. Také maďarský vícebojař nedoběhl závěrečných 1500 metrů ve stominutovém limitu soutěže a přišel o 44 bodů.

Šebrle zůstane na dovolenou

Se Šebrlem dlouho držel krok Rus Alexander Pogorelov, jenž před skokem o tyči ztrácel na českého světového rekordmana 28 bodů. V osmé disciplíně však vinou zranění stehenního svalu nezaznamenal žádný výkon a odstoupil. Na stupních vítězů se tak celá trojice srovnala stejně jako v květnu při renomovaném klasickém desetiboji v západorakouském Götzisu.

Český mistr Evropy se nyní chystá strávit v alpské republice zhruba týdenní dovolenou. V závěru sezóny jej čeká ještě start na tradičním desetiboji ve francouzském Talence (17. a 18. září).

Výsledky:
1. Šebrle (ČR) 7451 bodů (100 m: 11,21; dálka: 720; koule: 15,42; výška: 190; 400 m: 55,74; 110 m přek.: 14,58; disk: 45,02; tyč: 480; oštěp: 58,78; 1500 m: 5:11,03), 2. Zsivóczky (Maď.) 7234, 3. Pogorelov (Rus.) 5415.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články