Hlavní obsah

Rekord Bekeleho příliš netěší, stále truchlí pro snoubenku

BRUSEL

Až třetí letošní pokus o světový rekord etiopskému běžci Kenenisovi Bekelemu vyšel. I když v pátek večer po závodu na 10 kilometrů s úsměvem pózoval u světelné tabule, na níž zářil jeho skvělý čas 26:17,53 minuty, uvnitř cítil smutek. Famózní vytrvalec se trápí od lednové tragické smrti své snoubenky Alem Techaleové, která mu zemřela v náručí na zástavu srdce při tréninku.

Článek

"Tohle prostě nemůže být dobrý rok. Ztratil jsem snoubenku a moje srdce se nemůže radovat. I když vím, že s tím, co se stalo, nic nedělám," řekl Bekele novinářům po pátečním závodu. Techaleové patřily jeho první myšlenky i po vítězství na mistrovství světa v Helsinkách.

V Bruselu vymazal z čela dlouhodobých tabulek vlastní čas 26:20,31 z loňské Zlaté tretry. Závod v Ostravě byl podle Bekeleho úplně jiný. "Tehdy foukal vítr a vodiči nebyli moc dobří. Ale tenkrát jsem byl šťastný a věřil jsem si, čekal jsem, že tam zaběhnu světový rekord. Letos jsem smutný a sebevědomí mi chybí," prohlásil třiadvacetiletý atlet.

V Londýně byli špatní vodiči

Možná i proto se mu nepovedlo překonat světový rekord už při předchozích letošních pokusech - na pětce v Londýně a na desítce v Hengelu. "V Londýně byli špatní vodiči a v Hengelu se běželo ve špatném počasí. Tady vyšlo všechno perfektně. Skvělou práci odvedl můj bratr Tariku, který se mnou běžel až do pátého kilometru. Není snadné vydržet vpředu tak dlouho," chválil svého mladšího sourozence Bekele, který drží rekord i na pět kilometrů.

V závěru úžasně zrychloval a posledních 1500 metrů zaběhl za 3:52 minuty. Stejně rychle běžel legendární Fin Paavo Nurmi při světovém rekordu na této mílařské trati v roce 1924.

Etiopský vytrvalec, jenž měří 160 centimetrů a váží jen 54 kilogramů, si pochvaloval také atmosféru na stadionu Krále Baudouina, kterou vytvořilo 46 tisíc diváků. "Loni jsem v Bruselu získal dva tituly v krosu, takže vím, že belgičtí fanoušci jsou skvělí," uvedl Bekele. Za rekord obdržel prémii 50 tisíc dolarů a automobil.

Překonávat rekordy není snadné

Bekele věří, že rekordní hranici ještě posune. "Překonávat rekordy není snadné, ale nemohu přestat, musím to zkoušet dál," uvedl běžec. Podle jeho manažera Jose Hermense to po tragické smrti Techaleové vypadalo, že Bekele s atletikou skončí, ale nyní se zdá, že jeho sportovní kariéra bude ještě dlouhá.

"Někdy mám špatný den, ale musím trénovat, běhání je moje práce. Život se mi změnil, ale běh je pořád jeho součástí. Jsem stále mladý a musím hodně pracovat. Za šest sedm let možná skončím s dráhou a budou zkoušet půlmaraton a pak maraton," plánuje Bekele. V letošní sezoně absolvuje už pouze jediný start - 17. září poběží na mítinku v Šanghaji.

Reklama

Související témata: