Hlavní obsah

Souboj legend. Bubka oficiálně potvrdil, že bude kandidovat na předsedu IAAF

Kyjev

Legendární tyčkař Sergej Bubka ve středu oficiálně oznámil, že se bude ucházet o funkci předsedy Mezinárodní atletické federace (IAAF). Jedenapadesátiletý Ukrajinec, jehož kandidatura se očekávala, se ve volbách utká s další atletickou legendou Sebastianem Coem.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý hvězdný tyčkař Sergej Bubka se bude ucházet o post šéfa IAAF.

Článek

O sedm let starší Brit, jenž je v současnosti stejně jako Bubka místopředsedou IAAF, svou účast ve volbách potvrdil už v listopadu. V čele IAAF momentálně stojí Senegalec Lamine Diack, jenž příští rok v srpnu po 16 letech vrcholný post opustí.

"Ucházím se o místo předsedy, abych mohl něco vrátit atletickému světu, který mi dal v životě tolik možností," prohlásil Bubka, jenž během kariéry vytvořil 35 světových rekordů a šestkrát za sebou získal titul mistra světa. Na olympijských hrách získal zlato v roce 1988.

V IAAF Bubka působí od roku 2001, o šest let později se stal jedním z místopředsedů. Zároveň zasedá ve výkonném výboru Mezinárodního olympijského výboru a je předsedou domácího olympijského výboru.

Olympijský šampión v běhu na 1500 metrů z let 1980 a 1984 Coe má za sebou působení v britském parlamentu, kde byl poslancem za konzervativce. Byl ústřední postavou úspěšné kandidatury Londýna na pořádání olympijských her v roce 2012 a následně šéfem organizačního výboru. V roce 2012 byl stejně jako Bubka uveden do Síně slávy IAAF.

Reklama