Hlavní obsah

Učitelka Dubnová vlétla v utajení mezi výškařskou elitu

PRAHA/OSTRAVA

Naprosto v utajení, bez přítomnosti novinářů či televizních kamer a jen před pár diváky na mítinku v Čáslavi, se výškařka Romana Dubnová zapsala do české historie. V úterní soutěži, na níž původně ani nechtěla jet, skočila napoprvé 196 cm a vyrovnala druhý nejlepší výkon historie Ivy Strakové. Ta stejnou výšku pokořila v hale před dvěma lety. Český rekord má hodnotu 200 cm a drží jej Zuzana Hlavoňová.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Ilustrační foto

Článek

Dubnová dosud skočila nejvíce loni, a to o šest centimetrů méně. První úspěšný pokus na 196 cm stačil na nedávném MS v Helsinkách na bronz, tento výkon znamená také desáté místo v aktuálních světových tabulkách.

"Možná to bude znít, že se vytahuji, ale pro mě to není takové překvapení," dušovala se Dubnová. Prý podobný výkon čekala. "Jsem už dost stará na to, abych věděla, jak se to technicky dělá. Byla to jen otázka času. V Čáslavi byl dobrý závod, dobré zvyšování, nefoukal vítr, bylo teplo," vypočítala přednosti. Mrzelo ji, že v soutěži nezůstala Straková. "Další skoky byly totiž nadějné," zhodnotila své pokusy na 198 cm.

Letos sedmadvacetiletá Dubnová přitom nemá na kontě žádný výraznější úspěch, byla kdysi pouze dvanáctá na ME do 22 let a závodí zejména doma. Její prioritou je rodina, ke sportu vrátila po mateřské dovolené, má tříletou dceru. Naplno trénovala do roku 1999, nyní se jen občas jde proběhnout. Musí vydělávat na rodinu, je učitelkou na základní škole. Přesto v úterý senzačně skočila 192, 194 i 196 cm napoprvé.

Nohama pevně na zemi

Dnes ale nastoupila do práce a přivítala v Ostravě žáky po prázdninách. Bude její zlepšení znamenat, že se začne atletice věnovat víc? "Uvidím, záleží to na penězích. Musím pomáhat živit rodinu," prohlásila svěřenkyně svého manžela, bývalého výškaře. "Když přijde nějaká podpora, tak bych to samozřejmě zkusila, ale živit se něčím musím," zůstala pevně nohama na zemi. Školu života dostala před pár lety, kdy ji trápilo zdraví, pak přišla rodina a nedávno dostudovala.

Teď už prý ví, že má na to, aby skočila dva metry. Říkala jí to prý i nynější tchýně, která ji na začátku kariéry připravovala. Tehdy byla asi rok a půl ve vítkovické skupině trenérky Dubnové i nynější česká výškařská jednička Jaroslav Bába, bronzový olympijský medailista. "Jestli mě něco mrzí, tak jen to, že mě nevzali letos na univerziádu, kam jsem měla jet," odmítla spekulace nad možnými úspěchy v sezoně.

Reklama