Hlavní obsah

Steeplařka Zaripovová má distanc za doping a přijde o zlato z OH

Ruská běžkyně Julia Zaripovová dostala za doping zákaz startů na dva a půl roku a měla by přijít o zlatou olympijskou medaili ze závodu na 3000 metrů překážek, kterou získala na hrách v Londýně. Dvouletý distanc obdržela bývalá mistryně světa v sedmiboji Taťjana Černovová.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Ruská běžkyně Julia Zaripovová slaví na OH v Londýně vítězství v závodu na 3000 metrů překážek.

Článek

Zaripovová byla potrestána kvůli porušování antidopingových pravidel na základě hodnot v biologickém pasu. Podle výkonného ředitele Ruské antidopingové agentury (RUSADA) Ramila Chabrijeva si v přípravě nedovoleným způsobem navozovala vysokohorské prostředí.

Podle RUSADA budou vymazány některé její výsledky z let 2011 a 2012 včetně olympijského vítězství v Londýně, které by mělo připadnout druhé v cíli Habíbě Ghribiové z Tuniska. O titul mistryně světa z roku 2011 z Tegu však osmadvacetiletá Ruska nepřijde. Trest Zaripovové platí zpětně od předloňského července, takže má šanci startovat na olympiádě v Riu de Janeiro.

Podobný postup RUSADA zvolila nedávno u chodce Sergeje Kirďapkina, kterému sice udělila zákaz startů na tři roky a dva měsíce, ale s platností od konce roku 2012, což mu umožní zúčastnit se her v Riu. Navíc mu zrušila výsledky ve třech různých časových úsecích tak, že nepřišel o olympijské zlato z Londýna.

Černovová obdržela dvouletý distanc

Černovová si odpyká dvouletý trest rovněž s platností od července 2013. Sedmadvacetiletá vícebojařka byla potrestána za užití anabolického steroidu na světovém šampionátu v Berlíně v roce 2009. Na její prohřešek se přišlo poté, co mezinárodní federace IAAF nechala předloni znovu otestovat její vzorky. Černovová přišla o výsledky od srpna 2009 do srpna 2011. Titul z MS v Tegu jí zůstal, i když ho vybojovala 29. a 30. srpna 2011.

V minulých dnech Ruská antidopingová agentura potrestala za nesrovnalosti v biologických pasech i další elitní atlety, chodce Olgu Kaniskinovou, Valerije Borčina, Sergeje Bakulina a Vladimira Kanajkina.

Reklama

Související témata: