Hlavní obsah

Atleti Dukly a USK mají týmové tituly, Kašpárková se loučila

OSTRAVA

Padesátý ročník mistrovství České republiky družstev v atletice podle očekávání znovu pozlatil tým mužů Dukly Praha a žen USK Praha. Borci armádního klubu z Julisky ve finále převálcovali konkurenční Olymp, který vyhrál základní část extraligy, a s převahou čtyřiadvaceti bodů vybojovali svůj osmačtyřicátý titul v historii. Ještě s větší převahou dominovaly ženy USK Praha.

Článek

Vrchol atletické sezony družstev utrpěl neúčastí největších hvězd Jana Železného a Romana Šebrleho. Bez Jaroslava Báby a Svatoslava Tona navíc úplně ztratil glanc souboj výškařů. Ondřeji Balcarovi stačilo na vítězství pouhých 217 centimetrů. Potenciální favorit Tomáš Janků po tréninkovém výpadku zapadl v podprůměru - pokořil laťku na výšce 212 centimetrů, ale skončil třetí a Dukle tak přispěl šesti body.

Událostí šampionátu bylo loučení trojskokanky Šárky Kašpárkové s aktivní kariérou. Bývalá mistryně světa absolvovala ve čtyřiatřiceti letech na vítkovickém doskočišti svůj poslední soutěžní závod, ale o stylovou tečku v podobě vítězství ji připravila o deset let mladší Slovenka v brněnských službách Dana Velďáková. Kašpárková si však nezoufala - výkonem 13,82 totiž dosáhla svého letošního maxima pod otevřeným nebem.

"Byla jsem hodně nervózní. Ve Vítkovicích jsem vyrůstala a připadám si tady pořád jako doma. Jsem ráda, že už to je za mnou, ani jsem nečekala, že skočím tak daleko. Příjemné překvapení na závěr," usmála se Kašpárková.

Špotáková zůstala za svými možnostmi

Z očekávaného duelu na ženské čtvrtce překážek mezi Zuzanou Hejnovou a Alenou Rücklovou, které se přetahují o národní rekord, nakonec sešlo. Rücklová si v týdnu poranila meniskus a ukončila sezonu. Hejnová tak na trati neměla konkurenci, což se odrazilo i nevýrazným časem 57,91 v cíli.

Za svými možnostmi v Ostravě zůstala i oštěpařka Barbora Špotáková, která si před pár dny v Čáslavi vytvořila osobní rekord. Za tím dnes zaostala téměř o pět metrů. "Ale hodila jsem dvakrát k šedesáti metrům. Nemám se za co stydět, jsem spokojená," zdůraznila atletka USK Praha. "Obyčejně to tak bývá, že po dobrém hodu se dostaví útlum. Navíc se mi už hlavou honí myšlenky na finále v Monte Carlu, které mě čeká příští týden," přiznala Špotáková.

Největší drama ženy divákům nabídly v dálkařském sektoru. První tři dálkařky rozdělil jediný centimetr, ale nejdále nakonec doskočila Dana Velďáková - 642 centimetrů. "Všimla jsem si, že chvilkama se bála o vítězství," podotkla juniorská mistryně Evropy Denisa Ščerbová, druhá v pořadí.

Reklama

Související témata: