Hlavní obsah

Obavy zahnal nejlepší start sezóny v kariéře. A na Evropě v Praze to bude ještě lepší, věří Maslák

Michal OsobaPrávo

Při halovém mistrovství Evropy v Praze (5.–8. března) nebude českými fanoušky ostřeji sledovaného atleta, než je Pavel Maslák. Čtvrtkař, který své disciplíně pod střechou vládne v evropské (z roku 2013) i světové (2014) konkurenci, bude před nabitou O2 Arenou útočit na další velký triumf své kariéry.

Foto: Roman Gomola

Pavel Maslák odpočívá po tréninku v Harrachově.

Článek

Přesně měsíc před startem halového ME si ale věčně bezstarostný mladík z očekávání těžkou hlavu nedělá. „Nikdo se mě zatím na šampionát neptá, já to neřeším, úplně v pohodě,“ hlásí.

Chce stáhnout aspoň tři desetiny

Pozornosti ale neujde, například ve středu na stránkách IAAF fotografie Masláka coby největší hvězdy zvala na prestižní mítink ve Stockholmu. Vždyť při svém zatím jediném startu sezóny utekl všem soupeřům v Moskvě v čase 45,80 s a nikdo z evropských soků se mu letos nepřiblížil na méně než půl sekundy.

„Byl to můj nejlepší vstup do halové sezóny, ale ještě to pořád není ono, nejsem tolik vyběhaný, na Evropě to bude lepší,“ věří svěřenec Dalibora Kupky.

Lepší o kolik? „Vloni jsem stáhl šest desetin, ale letos jsem na první start víc ladil. Věřím, že minimálně tři desetiny ještě stáhnu,“ doufá třiadvacetiletý sprinter s halovým osobním (i národním) rekordem 45,24 s.

Před startem v Moskvě ho svírala nervozita. „Tak to mám před každým vstupem do sezóny. Bál jsem se, nevěděl, co čekat,“ přiznával. Poslední čtvrtku odběhl vloni na Diamantové lize v Dauhá (další český rekord 44,79 s), k dalším závodům už ho svalové zranění nepustilo.

Víc na sebe dbá

A tak si dal předsevzetí, že na sebe bude dávat větší pozor. „Dodržuju to,“ ujišťuje. „Víc se hlídám a kontroluju, neběhám naplno úseky, které nemusím. Dám na pocity,“ vypráví.

Proto se také letos ani na mistrovství republiky zřejmě nepředstaví na kratší trati než čtvrtka. „Trenér mě na šedesátku nechce pustit, abych se nezranil. Dvě čtvrtky na republice budou dobrý trénink,“ vysvětluje Maslák, na jehož hlavě místo tradičního takřka milimetrového sestřihu vyrostla vcelku bujná kštice.

„Kluci ve skupině mi to říkali pořád, a když si delší vlasy nechal narůst i Honza Veleba, šel jsem do toho taky a nechám si je i na Evropu,“ usmívá se.

Největší soupeř? Polák Zalewski

Odkud může Maslákovi hrozit na šampionátu v Praze největší nebezpečí. Belgičtí bratři Borléeovi vyhlásili, že o individuální zlato v Praze usilovat nebudou. „Vypadá to, že největším soupeřem by mohl být Karol Zalewski,“ myslí si. Polák se specializoval na dvoustovku, vyhrál na ní i mistrovství Evropy do 23 let v Tampere, kde byl Maslák třetí.

„Teď běžel v Toruni 46,54, což sice není úplně blízko mému času, ale zase to byla jeho první halová čtvrtka v životě, nevěděl, jak ji správně běžet. Mohl by být největším soupeřem,“ odhaduje Maslák, jenž by mohl v Praze podobně jako před dvěma lety v Göteborgu vybojovat i dvě medaile.

Limit na čtvrtce už totiž vedle něj splnili i Patrik Šorm a Daniel Němeček, což dává šanci sestavit kvalitní štafetu. „Kluci běhají fakt rychle, časově už jsme skoro na úrovni jako v Göteborgu. Když nám bude přát štěstí, mohlo by to zacinkat i ve štafetě,“ věří Maslák.

Evropské tabulky 2015
Pavel Maslák (ČR)45,80
Lee Marvin Bonevacia (Niz.)46,46
Karol Zalewski (Pol.)46,54
Luka Janežič (Slovin.)46,59
Patrik Šorm (ČR)46,94

Reklama

Související témata: