Hlavní obsah

Rodina legendárního Bikily žaluje firmu za využití běžcova jména. Má šanci na milióny

Rodina legendárního "bosého" běžce Abebeho Bikily zažalovala firmu Vibram, jež pojmenovala řadu svých minimalistických pětiprstých bot právě po dvojnásobném olympijském šampiónovi v maratónu. Bikilův syn Teferi tvrdí, že na využití jména jeho slavného otce nemá společnost právo.

Foto: Profimedia.cz

Legendární Abebe Bikila při košickém maratónu v roce 1961.

Článek
Fotogalerie

Bikila se zapsal do sportovní historie na olympijských hrách v roce 1960 v Římě. Do etiopského týmu pro maratón se dostal až po onemocnění původně nominovaného běžce, a protože mu nafasované boty způsobovaly puchýře, rozhodl se běžet na dlažbě bosý. Bikila získal zlato v novém olympijském rekordu, který vylepšil o osm minut, a svůj triumf čtyři roky nato v Tokiu - už obutý - obhájil.

Slavný etiopský běžec zemřel v roce 1973 na komplikace způsobené ochrnutím po autonehodě. Firma Vibram po něm pojmenovala řadu své obuvi a dokonce si zaregistrovala jméno "Bikila" v roce 2010, kdy se stalo běhání naboso nebo téměř naboso v USA velmi populární.

Bikilův pětačtyřicetiletý syn Teferi však tvrdí, že na to firma neměla právo, a podal na ni v pondělí u federálního soudu v Tacomě žalobu. "Vyhrál maratón v Římě naboso, nikdo před ním ani po něm to nedokázal. Je důležité, aby byl jeho odkaz respektován," uvedl Bikila, jenž žije v americkém státě Oregon. Po Vibramu požaduje minimálně 15 miliónů dolarů.

Podle právníka Michaela Atkinse, specialisty na ochranné známky, má Bikilova rodina šanci na úspěch. "Zákon o osobnostních právech hovoří o tom, že každý člověk má právo na kontrolu nad svým vlastním jménem. Ať už jste celebrita, nebo obyčejný člověk, nikdo nemůže využít bez svolení vaše jméno, aby propagoval svůj výrobek," uvedl expert, jenž není v případu zainteresován.

Reklama

Související témata: