Hlavní obsah

Bába bude skákat na střeše, za rok pojede rallye

PRAHA

Poslední oficiální závod, a pak konečně volno. Výškař Jaroslav Bába si ale ještě zpestří konec sezóny netradičním exhibičním závodem na střeše libereckého zábavního centra Babylon. Včera odpoledne odletěl do Monaka, kde se spolu se čtveřicí Hamáčková, Špotáková, Cechlová, Železný zúčastní Světového atletického finále, posledního velkého závodu sezóny.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Jaroslav Bába vyhrál výkonem 227 cm soutěž výškařů doprovázející Zlatou tretru.

Článek

"Jen škoda, že se tam těsně nevešel Svaťa Ton," lituje svého kolegy bronzový medailista z aténské olympiády. "Vůbec nevím, co od toho mám čekat, i vyzrálí závodníci mají na konci sezóny problémy," krčí rameny pátý výškař ze světového šampionátu.

I jemu po skvělém vstupu do sezóny výkonnost klesla, naposledy na Zlaté lize v Berlíně skočil jen 215 cm. "Ale to mi nebylo dobře, celý den jsem cítil, že na mě něco leze," upozorňuje český rekordman. Chce si udržet i třetí místo ve výškařském žebříčku IAAF, od něj se odvíjí i výše jeho smlouvy s Adidasem. O první místo si to rozdají Rybakov s Holmem. V Monaku se také vyhlašují nejlepší atleti sezóny. "Přibalil jsem si i společenský oblek," hlásí karvinský rodák.

Ve středu si zaskáče ještě jednou, i když už spíš pro zábavu. "Je to strašně dlouhá sezóna, skákal jsem asi osmnáct závodů," říká. Exhibiční SAN Plus Babylonská laťka přiláká do Liberce kromě české špičky i Ukrajince Sokolovského, jenž letos překonal 238 cm nebo ruského olympijského vítěze ze Sydney Kljugina.

Střecha pokrytá navezeným tartanem je ohraničená třímetrovou zdí, za ní je sedmipatrová díra. "Trochu jsem z toho měl obavy, ale byl jsem se tam podívat, a ta zeď je dost vysoká, tak bych snad neměl spadnout dolů," usmívá se dvacetiletý výškař, kterému ke skoku před až 750 diváky bude tradičně hrát skladba Jump od skupiny Van Halen.

Lázně a moře

Poté se dočká dovolené. "Nejdřív mě čekají lázně asi v Rajeckých Teplicích, a pak se s Denisou pojedeme někam vyhřát k moři, ale určitě ne na Tahiti jako vloni," říká Bába.

Plány mu však trochu komplikují školní povinnosti. V červnu měl maturovat, zkoušku dospělosti si odložil po prázdninách, ale ani teď to nestihne. "Chybí mi ještě pár zkoušek a už mě ze školy nechtějí moc uvolňovat. Ale za dva měsíce bych to měl stihnout a v lednu to zkusím. Už mám pomalu nůž na krku, musím na sebe být trochu zlý, abych to už měl za sebou," říká student ostravského sportovního gymnázia.

Nebýt únavy po náročné sezóně, zpestřil by si Bába závěr sezóny ještě jedním hodně netradičním zážitkem. Před sezónou se totiž domluvil s jabloneckým pětinásobným účastníkem Rallye Paříž-Dakar Josefem Kakrdou, že s ním pojede v nissanu jako navigátor italského závodu Baja. Velký fanoušek všech automobilů Bába tak musí svůj start v rallye o rok odložit.

Češi v Monaku
Bába (výška) sobota v 15.20
Železný (oštěp) sobota v 15.30
Cechlová (disk) sobota v 13.30
Hamáčková (tyč) sobota v 13.30
Špotáková (oštěp) pátek v 20.25
Světové atletické finále vysílá Eurosport živě v sobotu od 16 hodin.

Reklama