Hlavní obsah

Zesílil a vyladil, teď koulař Staněk vyhlíží ideální pokus. Přijde na mistrovství Evropy?

Michal OsobaPrávo

Jen dvojnásobný mistr světa David Storl letos předvedl z evropských koulařů delší pokus než Tomáš Staněk. „Já a medailový kandidát? Nějak si to nepřipouštím,“ kroutí hlavou před halovým mistrovstvím Evropy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk během halového mistrovství republiky v atletice.

Článek

Světové špičce se člen silné vrhačské skupiny Petra Stehlíka výrazně připomínal už loni, kdy si osobní rekord zlepšil na 20,93 m. Jenže curyšský evropský šampionát pro něj skončil už v kvalifikaci.

V halové sezóně 23letý student Vysoké školy ekonomie a managementu ke svému maximu centimetr přidal, především však výkonnost stabilizoval.

Ve čtyřech z pěti svých letošních startů si připsal lepší výkon než 20,62 m, což před dvěma lety stačilo Srbovi Asmiru Kolašinacovi na evropské zlato. „Trochu jsem zesílil a je znát, že jsem stabilizoval techniku. Rozptyl mezi výkony není tak velký a můžu si na kvalifikace víc věřit,“ hřeje ho.

Metou je jednadvacítka

S tím se ale nechce Staněk spokojit. Jeho metou je 21 metrů. „Konečně bych přehodil trenéra a byl jednadvacetimetrový koulař,“ těší se. „Zatím to obstřeluju a jednadvacítka mi uniká. Chce to nějaký uvolněný pokus jako v Lodži, kde jsem to jen tak pinknul,“ připomíná týden starý osobní rekord 20,94 m.

Před dvěma lety v Göteborgu vybojoval jeho tréninkový kolega Ladislav Prášil bronz za 20,29 m. Přesto Staněk tvrdí: „Na útok na medaile to bude chtít přesně ten pokus, na který čekám. Tak snad si ho nechávám do O2 areny.“

Může být k poražení i Němec Storl, jenž ve svém zatím jediném startu sezóny předvedl 21,62 m? „Čekal jsem, že i po operaci kolene hodí daleko, ale taky se může blbě vyspat, není to robot,“ říká Staněk.

Reklama