Hlavní obsah

Školák Dvořák se chystá na překonání světového rekordu

PRAHA

Nabitý závěr sezóny má český desetibojař Tomáš Dvořák. Atlet pražské Dukly neodpočívá ani po mistrovství světa v Helsinkách. O víkendu je na programu mítink ve francouzském Talence, kde hodlá zkušený český reprezentant překonat jeden světový rekord. Konkrétně v počtu desetibojů přes osm tisíc bodů. Ten zatím drží společně s Francouzem Christianem Plaziatem. Oba mají na svém kontě 34 takových závodů.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Český atlet Tomáš Dvořák na tiskové konferenci v Praze

Článek

Navíc Dvořák začal opět studovat, takže jeho denní program je opravdu nabitý. "Škola mi momentálně zabírá hodně času, čtyři dny v týdnu sedím v lavici. Navíc s mým obličejem se ani nemůžu zvednout a odejít. Jsem na židli jako přikovaný řetězy," vysvětloval jako vždy dobře naladěný Tomáš Dvořák na středeční tiskové konferenci v Praze před startem Středoškolského atletického poháru, jehož je patronem.

Trojnásobný mistr světa má letos dlouhou sezónu, zahájil ji už v květnu. "Po světovém šampionátu jsem šel na extraligové finále v Ostravě, kde jsem si dobře zazávodil. Pak jsem jel tréninkově na mítink na Kladně. Přeci jen je to lepší příprava, než se jen někde o samotě honit," přiblížil třiatřicetiletý atlet svůj program před Talence.

Prosezené dny ve škole

Ve Francii hodlá Dvořák překonat rekord známého francouzského reprezentanta. "Necítím se úžasně, ale ani špatně. Čtyři dny jsem proseděl ve škole, na závod se těším," popsal desetibojař své aktuální rozpoložení. Letos zahájil Dvořák jednooborové bakalářské studium Tělesná výchova a sport.

V Talence by se měl setkat i s Plaziatem. "Doufám, že tam Christian bude. Na naše soupeření počátkem devadesátých let strašně rád vzpomínám, byla to úžasná doba. Byl jsem ve startovním poli nejmladší, teď už se to změnilo - jsem nejstarší. Christian je významný desetibojař atletické historie a navíc je to senza chlap. Vždycky se ke mně choval přátelsky, i když jsem o deset let mladší."

Stuttgart '93 jej nakopl

Poprvé překonal Dvořák osmitisícovou hranici v roce 1993 ve Stuttgartu. "Ten rok byl pro mě zlomový. Bylo to mistrovství světa po smolné olympijské sezóně, kdy mě zranění vykolejilo. Z mladické nerozvážnosti jsem chtěl se vším seknout. Pak přišel Stuttgart, který mě nakopl a motivoval. Navíc jsem za pár dní svůj osobák ještě vylepšil na armádním mistrovství světa v Tours," vzpomíná Dvořák na dvanáct let staré události.

Velké plány před víkendovým desetibojařským kláním v Talence český atlet nemá. "Budu šťastný, když udělám rovných osm tisíc bodů. Už je to hranice, kdy musím závod projít bez vážných chyb. Když vše klapne, mohl bych udělat i 8100 nebo 8200 bodů. To jsem si ale myslel i v Helsinkách, kde jsem chyboval," připomněl Dvořák helsinský výpadek na tyčce.

Podobného zaváhání se chce ve Francii vyvarovat. "Když už jsem se rozhodl tam jet tak věřím, že tuhle hranici přešplouchnu. Taktizovat rozhodně nebudu, půjdu do závodu na plné pecky," řekl Dvořák o svých plánech na víkend. V Talence se představí i dva medailisté z MS v Helsinkách - Roman Šebrle a Maďar Attila Zsivóczky.

Reklama