Hlavní obsah

Atletické hvězdy v Praze: francouzský inovátor i nerozhodná Britka

Praha

Rekordních 643 jmen figuruje v přihláškách na halové mistrovství Evropy, které ve čtvrtek vypukne v pražské O2 areně. Výkony většiny z nich rychle upadnou v zapomnění, některé mohou čtyři dny pražských soutěží katapultovat mezi kontinentální atletické hvězdy, další už na šampionát dorazí ověnčeni velkými úspěchy.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Renaud Lavillenie po neúspěšném pokusu na mítinku v Malmö.

Článek
Fotogalerie

Lavillenie skáče s tyčí přes překážky.

Několik hvězd halové ME do svých plánů nezařadilo. Britský dvojnásobný olympijský vítěz Mo Farah v hale vyběhl letos jen jednou, sezónu pod střechou vynechávají výškařská esa Bohdan Bondarenko z Ukrajiny i Ruska Anna Čičerovová. Nenominoval se ani její krajan Ivan Uchov, britská vícebojařka Jessica Ennisová se zase teprve pozvolně vrací po mateřské pauze. Přesto je na koho se těšit. Které ze zahraničních hvězd budou v Praze k vidění?

Renaud Lavillenie (Francie/tyč)

Za loňský rok ho vyhlásili nejlepším atletem Evropy i světa. Nebylo pochyb, vždyť v únoru obral Sergeje Bubku v Doněcku před jeho zraky o světový rekord výkonem 616 cm. Trojnásobný vítěz halového ME se snaží propagovat svoji disciplínu i nejrůznějšími inovacemi. Tyčkařský sektor si postavil doma na zahradě, na videu předváděl skoky do sněhového doskočiště, naposledy při rozběhu s tyčí zvládl skákat přes překážky.

David Storl (Německo/koule)

Sto dvacet kilogramů vážící elegán, který se před velkými závody neopomene pochlubit třeba novým sestřihem, má ve 24 letech doma dva světové i evropské tituly. Jen olympijské zlato mu chybí, na rozdíl od jeho životní partnerky, o šest let starší kanoistky Carolin Leonhardtové. Storlův start v Praze byl po operaci kolene dlouho nejistý, ale když se při letošním debutu na domácím šampionátu dostal na 21,26 m, rozhodl se přijet.

Dafne Schippersová (Nizozemsko/60 metrů)

Na první pohled nenápadná dívka dokáže vyvinout enormní rychlost, což jí teď způsobuje příjemné dilema. Dvaadvacetiletá rodačka z Utrechtu je totiž odmala všestrannou atletkou, v sedmiboji získala zlato na juniorském mistrovství světa i Evropy. Loni na ME v Curychu se ale prezentovala jako sprinterka a byly z toho dvě zlaté. Čemu dá přednost dál? V Praze poběží šedesátku, na léto už má ale naplánovaný sedmiboj v Götzisu.

Katarina Johnsonová-Thompsonová (Velká Británie/pětiboj)

„Jsem chronicky nerozhodná, tak jsem přijala dvě příjmení a dělám sedmiboj,“ charakterizuje se na Twitteru dvaadvacetiletá vycházející hvězda britské atletiky, která přes nesouhlas své maminky jako malá holčička dala přednost atletice před baletem. Letos vede evropské tabulky v dálce (693 cm) a je čtvrtá ve výšce (197 cm), jaký z toho poskládá pětiboj? Možná ani světový rekord Ukrajinky Natalije Dobrynské 5013 bodů nemusí být nereálným cílem.

Reklama